fbpx
NaslovnicaCrna GoraGrađani u Nikšiću samoincijativno krenuli u protestnu šetnju

Građani u Nikšiću samoincijativno krenuli u protestnu šetnju

Nikšić, (MINA) – U Sabornom hramu u Nikšiću večeras je, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, služen moleban, nakon kojeg je grupa građana samoinicijativno krenula u protestnu šetnju ulicama tog grada.

Protojerej Ostoja Knežević kazao je da je večerašnji moleban dostojanstven i miran način da se „odbrane svetinje koje su ugrožene u Crnoj Gori“.

On je, nakon što je pročitao saopštenje Episkopskog savjeta, pozvao sve okupljene da se nakon molebna raziđu, ali više stotina građana je uprkos tome krenulo u protestnu šetnju nikšićkim ulicama.

Jedan broj građana, koji se zaustavio na nikšićkom Trgu slobode, skandirao je „Ne damo svetinje“ „Nikšićani brane svetinje”, “Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora”.

Okupljeni građani su potom nastavili Njegoševom ulicom, prema Sabornom hramu.

Profesor Dušan Krcunović kazao je da zakoni koji se donose moraju da obavezuju, ali i da spajaju ljude, a ne da proizvode bratske podjele.

„Zato se ovim oglašavanjem pridružujemo našim kolegama profesorima, ljekarima, advokatima, studentima i svim slobodnomislećim ljudima u Crnoj Gori“, naveo je Krcunović, koji se okupljenima obratio u ime akademske zajednice, 120 doktora nauka i magistra, koji žive i rade u Nikšiću, ili su iz tog grada.

Prema njegovim riječima, cilj Zakona o slobodi vjeroispovijesti je da „razbaštini eparhije Srpske pravoslavne crkve i Mitropoliju crnogorsko-primorsku“.

„Zbog toga i upućujemo ove protestne riječi protiv Zakona koji nije nastao kao rezultat našeg istorijskog iskustva i pravoslavnog utemeljenja“, naveo je Krcunović.

Najčitanije