fbpx
NaslovnicaCrna GoraGA: Nema napretka u oblasti slobode medija

GA: Nema napretka u oblasti slobode medija


Podgorica, (MINA) – Crna Gora nije napredovala u oblasti slobode medija i položaja novinara, ocijenili su iz Građanske alijanse (GA), navodeći da su i dalje prisutni politički i jaki vlasnički uticaji na rad medija.

Zamjenica izvršnog direktora GA, Amina Murić, čestitala je Dan novinara svim novinarima i medijima u Crnoj Gori, “iako ovaj dan dočekujemo u ne baš povoljnom ambijentu vezanom za slobodu medija i položaj novinara”.

“Nažalost, Crna Gora u ovoj oblasti još ne ostvaruje napredak, na šta i ukazuje Izvještaj Evropske komisije za 2020. godinu. Možemo krenuti od najskorijih događaja kada su hapšeni urednici portala zbog sadržaja koje su postavljali, a naravno tu su i slučajevi ubistva i napada na novinare, koji još nijesu riješeni”, kazala je Murić.

Prema njenim riječima, i dalje su prisutni politički i jaki vlasnički uticaji na rad medija, teška ekonomska situacija za njihov rad, neprihvatljivo loš položaj novinara, manjak samoregulacije, a tu je, kako je navela, i pojava sve više medija koji su spremni na širenje lažnih vijesti.

“Rijetko koji novinari imaju priliku i mogućnost da objektivno izvještavaju, već da bi zadržali svoje radno mjesto, moraju svoj novinarski rad prilagoditi interesima vlasnika medija koji diktiraju uređivačku politiku u cilju ostvarivanja određenih političkih interesa”, kazala je Murić.

Kako je navela, oni koji se i trude da izađu iz tog obrasca, često završe sa posljedicama, “kao na primjer otpuštanjem.”

Prema njenim riječima, čini se da je više nego ikad izražena polarizacija medija.

“Gdje dolazimo do utiska da nema puno nepristrasnosti i objektivnosti u izvještavanjima i jednih i drugih, a tome svakako nema mjesta u jednom demokratskom društvu koje težimo da izgradimo”, rekla je Murić.

Ona je kazala da mediji, novinari, nadležni organi i civilni sektor moraju raditi na tome da novinari budu prije svega čuvari interesa građana, a ne vlasnika medija za koje rade.

“Ukoliko želimo da se položaj novinara u Crnoj Gori popravi i da unaprijedimo slobodu medija, koja je osnov svakog demokratskog društva”, zaključila je Murić.

Najčitanije

Đinović sjutra na ringu

Podgorica, (MINA) - Crnogorska bokserska reprezentacija sjutra će početi takmičenje na seniorskom prvenstvu Evrope...