fbpx
NaslovnicaCrna GoraFatić: Sportisti potvrdili ispravnost odluke na referendumu

Fatić: Sportisti potvrdili ispravnost odluke na referendumu

Podgorica, (MINA) – Velike pobjede i brojne medalje izvojevane na borilištima širom svijeta i požrtvovani nastupi crnogorskih sportista u dresu, kimonu ili kapici sa crnogorskim grbom najbolja su potvrda ispravnosti odluke na referendumu, kazao je direktor Karate saveza Dragoljub Fatić.

Trofejni stručnjak i karatista sa zvanjem vrhunski sportista Crne Gore, povodom 14 godina od obnove nezavisnosti, kazao je da su sportisti na pravi način iskoristili pruženu šansu i na dostojanstven način predstavljali svoju državu širom svijeta.

„Mnogo je pobjeda i rezultata za ponos za 14 godina od obnove nezavisnosti. Nesumnjivo najveći sportski rezlutat je olimpijsko srebro rukometašica. Ponosimo se i titulama prvaka Evrope vaterpolista i rukometašica, ali i medaljama karatista i džudista“, kazao je Fatić u intervjuu agenciji MINA.

Foto: MINA

On je istakao da ga posebno raduje sa kolikim ponosom sportisti nastupaju predstavljajući svoju državu na međunarodnim takmičenjima.

„Kao čovjek koji je praktično čitav život u karateu ponosan sam na rezultate u tom sportu, koji ga svrstavaju među najuspješnije u Crnoj Gori. Posebno me raduje što se medalje na velikim takmičenjima osvajaju u svim starosnim kategorijama. Vjerujem i u plasman karatista u Tokio i olimpijsku medalju“, kazao je Fatić.

Prema njegovim riječima, sportisti su sticanjem nezavisnosti stekli mogućnost da na najbolji način predstave sebe i svoju domovinu.

„Siguran sam da im je kroz nastupe za reprezentaciju Crne Gore omogućeno da se afirmišu mnogo brže i bolje, jer je u prethodnim državnim zajednicama bilo mnogo teže doći do šanse da se takmiče sa najboljim sportistima Evrope i svijeta“, rekao je Fatić.

On smatra da je država Crna Gora za 14 godina, posebno od formiranja Ministarsta sporta, prepoznala značajnu ulogu sporta u društvu i njegov značaj za promociju na međunarodnoj sceni, ali i kao hobi, rekreaciju i važnu komponentu za zdrav život.

„Crna Gora i Ministarstvo sporta su kroz novi Zakon podigli tu oblast na mnogo veći nivo u odnosu na prethodni period. To su osjetili i sportisti i svi sportski subjekti u Crnoj Gori, ali i naša država kroz ostvarivanje vrhunskih rezultata naših reprezentativaca i njene promocije“, kazao je Fatić.

Foto: MINA

Govoreći o tome šta nekom sportisti znači nastup za reprezentaciju svoje države, Fatić je rekao da mu je kao suverenisti i borcu za samostalnu Crnu Goru iskreno žao što u karijeri nije imao tu čast da se bori u kimonu sa crnogorskim grbom.

„Nastup za državnu reprezentaciju je uvijek, prije svega, bila čast i obaveza svakog sportiste, da na takmičenju predstavlja svoju državu, nosi grb i sluša himnu. Postoje i neki sportisti koji su, umjesto za svoju, izabrali da nastupaju za drugu državu. Nemam opravdanje za njih i uvijek sam bio u dilemi da li je to zbog odnosa prema pojedincu, zbog finansija ili nečeg drugog“, rekao je Fatić.

On smatra da to treba suzbiti kroz institucije sistema, nacionalnih sportskih saveza i Ministarstva sporta, kako bi sav sportski potencija kojim se raspolaže bio na usluzi crnogorskom sportu i državi Crnoj Gori.

„Kao mali sistem mi smo u deficitu kako u kvantitetu, tako i kvaliteteu i dužni smo da sve uradimo da naši sportisti predstavljaju Crnu Goru. Ne mali broj sportista, porijeklom iz Crne Gore, nastupa za crnogorsku reprezentaciju i time pomažu sportskom rezultatu naše reprezentacije. Smatram da je to za sport male države, kao što je Crna Gora, od izuzetnog značaja“, kazao je Fatić.

foto: MINA

On je, komentarišući period od referenduma do danas, kazao je da je Crna Gora napredovala u svim segmentima razvoja društva.

„Naravno da je moglo i bolje, ali smatram da je za period od 14 godina Crna Gora izgradila pristojan ambijent za normalan život svih njenih građana. Građani Crne Gore su 21. maja 2006. godine rekli DA za samostalnu i međunarodno priznatu Crnu Goru, iako je ne mali broj njih protiv njenog otcjepljenja. Bez obzira na raziličiti stav i mišljenje siguran sam da je veliki dio njih i volio Crnu Goru“, rekao je Fatić.

On vjeruje da poslije 14 godina, mnogo veći broj građana nego 21. maja 2006. godine, Crnu Goru istinski dozivljava kao svoju jedinu domovinu.

„I pored konstantnog napretka društva u cjelini, osjeća se, da se kroz politička djelovanja, pokušava promijeniti pravac Crne Gore na domaćem, ali i na međunarodnom planu. Te prijetnje su u posljednje vrijeme konstantne i ne treba ih zanemariti. Siguran sam da Crna Gora kao mlada, ali oganizovana i ozbiljna država, tako i njeni građani, znaju šta znači imati svoju državu, najveće dostignuće jednog naroda i da neće dozvoliti da bilo ko ugrozi njenu nezavisnost i suverenost“, rekao je trener karatista nikšićkog Onogošta.

Fatić je kazao da je 21. maja 2006. godine njegov san o samostalnoj Crnoj Gori postao java.

„Kao čovjek i građanin Crne Gore, rođen u SFRJ, koji je od nestanka tadašnje zajedničke države sanjao i težio uspostavljanju Crne Gore kao samostalne države. Taj san postao je java 2006. godine, kada su građani rekli DA Crnoj Gori, slobodarskoj, časnoj, poštenoj. Državi u kojoj će građani biti svoj na svome, ostaviti razlike iza sebe i gledati u budućnost za dobrobit svih nas i jedine nam domovine Crne Gore. Neka je vječna Crna Gora“, poručio je Fatić.

Najčitanije