fbpx
NaslovnicaCrna GoraEvropska integracija Balkana hitan zadatak

Evropska integracija Balkana hitan zadatak

Vašington, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) i dalje su apsolutno posvećene završetku procesa evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana, poručili su iz američkog Stejt departmenta.

Iz Stejt departmenta kazali su da neopravdan i bez povoda rat Rusije protiv Ukrajine jasno ukazuje na sve veću hitnost tog zadatka za Transatlantski savez, prenosi Glas Amerike.

Na upit Glasa Amerike o tome koliko su SAD zabrinute zbog mogućeg prelivanja krize na Balkan i da li planiraju da budu akivnije u regionu da bi se suprostavile narativu Moskve, portparol Stejt departmenta ocijenio je da je Rusija destablizujući faktor na Zapadnom Balkanu.

“Rusija je dugo vremena destabilizujuća snaga i izvor dezinformacija na Zapadnom Balkanu, na primjer, davanjem podrške pokušaju puča u Crnoj Gori 2016. godine i aktuelnim naporima da se podstiču tenzije u Bosni i Hercegovini”, naveo je neimenovani portparol.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj rekao je krajem februara da Brisel strahuje da bi kriza, izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu, mogla da se prelije na susjedne zemlje, uključujući Zapadni Balkan, Moldaviju i Gruziju, prenosi Rojters.

Članovi američkog Kongresa, njih 19, potpisali su prošle sedmice pismo kojim se administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena poziva da poveća diplomatski angažman na Zapadnom Balkanu u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

U pismu upućenom američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, potpisnici pozivaju da se udvostruče napori da se konsoliduje demokratija i promoviše integracija Zapadnog Balkana u Zapadnu Evropu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije