fbpx
NaslovnicaCrna GoraEvropska budućnost Zapadnog Balkana jedino dobro rješenje

Evropska budućnost Zapadnog Balkana jedino dobro rješenje

Podgorica, (MINA) – Evropska budućnost Zapadnog Balkana jedino je dobro rješenje i za region i za Evropsku uniju (EU), ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom oproštajne posjete ambasadora Švedske Jana Lundina.

Đukanović je, kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, zahvalio Lundinu za posvećenost Crnoj Gori i doprinosu unapređenju odnosa sa Švedskom tokom njegovog diplomatskog mandata, uz želje za dalje uspjehe u profesionalnom angažmanu.

On je podsjetio na nedavnu posjetu švedske ministarke vanjskih poslova, i ukazao na ukupnu pažnju te prijateljske zemlje prema Crnoj Gori i regionu, na čemu je, kako je naveo, Crna Gora zahvalna, posebno u trenutku kada je značajno podstaći entuzijazam zemalja članica EU za podršku doglednom proširenju.

„Evropska budućnost Zapadnog Balkana jedino je dobro rješenje i za region i za EU, poručio je Đukanović.

On je zahvalio i za kontinuiranu pomoć i podršku Švedske na bilateralnom planu uz uvjerenje da će kvalitet odnosa biti održan, a saradnja dodatno intenzivirana, naročito na planu ekonomije, turizma i investicija.

„Za Crnu Goru su veoma dragocjena skandinavska iskustva u oblasti energetike, sa posebnim akcentom na obnovljive izvore energije i „zelenu“ energiju, kao i standardi koje pružaju kredibilni investitori sa kojima dijelimo zajedničke vrijednosti“, kazao je Đukanović.

U saopštenju se navodi da je Lundin, uz zadovoljstvo susretom i prilikom da razmijeni mišljenja sa Đukanovićem, visoko ocijenio postignuća Crne Gore pod njegovim vođstvom.

„Učinili ste velike stvari za Crnu Goru i objasnili svijetu gdje Crna Gora pripada“, kazao je Lundin.

On je podsjetio i na, kako je rekao, stoprocentnu usklađenost Crne Gore sa evropskom politikom, što nijesu bili laki koraci, i naglasio da je i to jedan od razloga zbog kojih je za Švedsku Crna Gora u prvom redu za članstvo u EU.

Lundin je, kako je saopšteno, ocijenio da su bilateralni odnosi odlični, i ukazao na postojanje nekih kontakata u oblasti ekonomije, kao i značajno prisustvo švedskih turista u Crnoj Gori.

„Imajući u vidu dugotrajno diplomatsko iskustvo na ovim prostorima, zaključio je da je Crna Gora ostvarila značajan napredak proteklih decenija, što ga i lično raduje, ali i da preostaju zadaci na planu jačanja vladavine prava, što je izazov ne samo za kandidate, već i unutar EU“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Đukanović upoznao Lundina sa stanovištima o aktuelnim unutrašnjim i regionalnim prilikama u kontekstu procesa integracije i globalnih kretanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije