fbpx
NaslovnicaCrna GoraEU se nada da će nova Vlada biti formirana u predviđenim rokovima

EU se nada da će nova Vlada biti formirana u predviđenim rokovima

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) se nada da će nova Vlada u Crnoj Gori biti formirana u ustavom predviđenim rokovima i da će se suočavati sa istinskim problemima države, kazao je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

On je, na regionalnoj onlajn konferencija “Vrijeme izazova – kohezija Berlinskog procesa i integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju”, koju je organizovao Evropski pokret u Crnoj Gori, rekao da je ovo prvi put da u Crnoj Gori dolazi do tranzicije moći.

Picula je kazao da je opozicija dobila priliku da formira novu Vladu, a “dojučerasnja vlast treba da pripremi sebe da postane opozicija u narednom period”, prenosi RTCG.

“To je na neki način demokratski proces, ali u crnogorskom slučaju ima dosta pitanja koja se postavljaju zbog prirode opozicije, kako oni shvataju odnose sa susjedima, Srbijom Kosovom, svima…Apsolutno je prirodno pitati”, rekao je Picula.

On je rekao da je EU u prvom redu zainteresovana da vidi da su formirane insitucije.

Prema riječima Picule, EU je prilično zainteresovana, jer hoće da vidi kakve su namjere novoformirane većine u parlamentu i šta će biti prvi koraci koje će preduzeti nova Vlada.

“Nadajmo se najboljem – da će nova Vlada biti formirana u ustavom predviđenim rokovima i da će početi da se suočava sa istinskim problemima države”, dodaje on.

On je istakao da priključenje Evropskoj uniji nikada nije jednostavno, ni 90-tih godina kada je bila puno bolja geopolitička situacija.

“Sada je situacija znatno komplikovanija, ali poruka koja se šalje Zapadnom Balkanu je jasna, nema drugog puta osim puta ka EU i to je nešto na čemu moramo da radimo. Ali je takođe ključna posvećenost naših partnera na Zapadnom Balkanu”, poručio je Picula.

Kopredsjedavajući POSP-a Vladimir Bilčik kazao je da Evropa želi da vidi reforme, ali ne da se sprovode u Briselu već u zemljama regiona.

“Reforme se ne sprovode u Briselu veću zemljama regiona i to je zadatak za političke lidere i to je nešto što moramo da vidimo. O tome će se voditi ozbiljni razgovori nakon što Evropska komisija objavi novi paket proširenja u oktobru”, rekao je Bilčik.

Najčitanije