fbpx
NaslovnicaCrna GoraEU: Propuštena prilika za politički dijalog u parlamentu

EU: Propuštena prilika za politički dijalog u parlamentu


Brisel, (MINA) – Evropska unija (EU) žali zbog propuštene prilike da se ponovo uspostavi politički dijalog u Skupštini Crne Gore, kazao je portparol Unije Peter Stano i dodao da bojkot parlamenta nije rješenje za državu koja pregovara o pristupanju EU.

On je rekao da EU žali što zbog nedostatka kvoruma Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva nije uspješno završio posao prije isteka mandata 18. decembra.

”Ovo je propuštena prilika da se u Crnoj Gori ponovo uspostavi politički dijalog u parlamentu, da se na sveobuhvatan način sagleda izborni okvir, poveća povjerenje u sprovođenja parlamentarnih izbora koji su predviđeni za narednu godinu i postigne višestranački sporazum o velikom broju pitanja koja su važna za reformski put Crne Gore ka EU, posebno u pogledu pregovaračkih poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava”, kazao je Stano.

Kako je naveo, EU ponavlja da politička debate treba da se vodi u Skupštini i da bojkot parlamenta nije rješenje, posebno za državu koja pregovara o pristupanju EU.

Stano je podsjetio da je EU u konitnuitetu ohrabrivala sve političke aktere u Crnoj Gori da preuzmu odgovornost i vrate političku debatu u parlament.

EU napominje da je Vlada predložila parlamentu nacrt Zakona o slobodi vjeroispovijesti i vjerovanja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

“Regulisanje vjerskih zajednica nacionalna je nadležnost, ali treba učiniti na sveobuhvatan način, okupljajući sve relevantne strane i u skladu s relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, posebno sa svim preporukama mišljenja Venecijanske komisije od 24. juna”, naveo je Stano u izjavi.

Najčitanije