fbpx
NaslovnicaCrna GoraEU pronašla adekvatan odgovor za izlazak iz krize

EU pronašla adekvatan odgovor za izlazak iz krize

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) pronašla je adekvatan odgovor za izlazak iz ekonomske i sveukupne krize koju je izazvala pandemija koronavirusa, kazao je glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Drljević.

On je, gostujući u Dnevniku Televizije Crne Gore, rekao da EU nije zaboravila Zapadni Balkan.

“Ne samo kroz finansijsku pomoć koju je opredijelila, već porukama ohrabrenja i solidarnosti da jedino zajedničkim djelovanjem možemo da nađemo odgovor i na ovaj izazov”, rekao je Drljević.

On je naveo da su poruke sa nedavno održanog samita u Zagrebu veoma ohrabrujuće.

“Poslate su poruke da EU itekako gleda na Zapadni Balkan i želi da prihvati sve države našeg regiona u Uniju, obećala značajnu finansijsku pomoć za konsolidaciju ekonomskog stanja i naših finansija”, kazao je Drljević.

On je podsjetio da je Crna Gora odmah dobila tri miliona EUR pomoći, od 38 miliona koje je EU izdvojila za Zapadni Balkan.

“Naredna je srednjoročna pomoć od 50 miliona EUR pomoći. Od toga će oko deset miliona biti za naš zdravstveni sistem i unapređenje infrastrukturnih kapaciteta, dodatnu nabavku opreme, jačanje zdravstvenih kapaciteta”, rekao je Drljević.

On je kazao da će Crna Gora imati dodatnih 40 miliona EUR za konsolidaciju finansijskog stanja.

“Za susjedne zemlje EU je oprijedjeljeno oko 1,7 milijardi, od kojih će Crna Gora imati na raspolaganju 60 miliona EUR, koje će preko Evropske investicione banke moći da koristi”, rekao je Drljević.

On je dodao da je, pored tih izdvajanja, u pripremi novi finansijski okvir za period do 2027. godine

“Tu govorimo o oko 14,5 milijardi EUR koje je EU opredijelila za zemlje koje su u procesu priključenja Uniji”, rekao je Drljević.

Govoreći o otvaranju Poglavlja 8, on je naveo da je Crna Gora uradila sve što je bilo njen zadatak u ispunjavanju pet početnih mjerila.

“To je poglavlje koje se otvara posljednje. Sve države članice su dale zeleno svjetlo na Izvještaj o početnim mjerilima i očekujem da na liniji pozitivnih poruka koje su dolazile od država članica, u narednom periodu svjedočimo i otvaranju tog Poglavlja”, poručio je Drljević.

Najčitanije