fbpx
NaslovnicaCrna GoraEU posvećena implementaciji Sporazuma sa Turskom

EU posvećena implementaciji Sporazuma sa Turskom

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) ostaje posvećena implementaciji Sporazuma sa Turskom, koji predstavlja ključnu komponentu u njihovim odnosima, kazali su iz Delegacije EU u Podgorici i naglasili da je konstruktivan pristup preduslov za rješavanje trenutne situacije na grčko-turskoj granici.

Iz Delegacije su agenciji MINA kazali da izjave Savjeta EU od prošle nedjelje, nakon održavanja sastanka Savjeta za pravosuđe i unutrašnje poslove 4. marta, i vanrednog sastanka Savjeta za spoljne poslove 6. marta, jasno odražavaju evropsku reakciju na dešavanja na terenu.

Kako su naveli, kao što je predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lejen naglasila nakon jučerašnjeg sastanka sa turskim predsjednikom Tajipom Erdoganom, dobro je da linije komunikacije sa Turskom ostaju otvorene i aktivne.

„Ovaj konstruktivan pristup je preduslov za bilo kakvo rješavanje trenutne situacije koju imamo na grčko-turskoj granici i teškog položaja migranata na ovom području“, kazali su iz Delegacije.

Oni su istakli da Unija ostaje posvećena implementaciji Sporazuma EU i Turske, koji predstavlja ključnu komponentu u njihovim odnosima, i dodali da Sporazum zahtijeva posvećenost i stalne napore sa svih strana.

Iz Delegacije su kazali da EU nastavlja da doprinosi i pomaže Turskoj da odgovori na suštinske potrebe miliona izbeglica.

„EU je u potpunosti iskoristila operativni budžet Fonda za izbjeglice u Turskoj u iznosu od šest milijardi EUR, što pokazuje opredijeljenost za temeljno sprovođenje Sporazuma EU i Turske. Od ukupnog budžeta Fonda od šest milijardi EUR, do sada je kroz ugovore dodijeljeno 4,7 milijardi“, precizirali su iz Delegacije.

Prema njihovim riječima, sredstva će se u potpunosti isplatiti tek kada bude pružena sva podrška i sve aktivnosti i projekti završeni. „To je u skladu sa principom dobrog finansijskog upravljanja“.

Iz Delegacije su kazali da EU nastavlja sa intenzivnim diplomatskim djelovanjem, i da je u kontaktu sa turskim partnerima na najvišem nivou.

„Unija će i dalje blisko sarađivati sa partnerima sa Zapadnog Balkana u upravljanju migracionim tokovima“, dodali su iz Delegacije EU u Podgorici.

Najčitanije