fbpx
NaslovnicaCrna GoraEU osuđuje poricanje genocida u Srebrenici

EU osuđuje poricanje genocida u Srebrenici

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici, saopštila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić je u petak, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore, rekao da je spreman da prizna da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to i nedvosmisleno utvrdi.

Pisonero je ukazala da je prošle godine obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske istorije.

“Krajnje je vrijeme da svi politički lideri u regionu predvode put u poštovanju žrtava i promociji pomirenja”, naglasila je Pisonero.

Iz Komisije su poručili da je EU unija vrijednosti, ocjenjujući da su poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, ili revizionizam protivrječni sa najosnovnijim od tih vrijednosti, prenosi Portal RTCG.

“Očekuje se da svaka zemlja koja teži pridruživanju EU poštuje i promoviše EU vrijednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde. To uključuje postupanje sa žrtvama genocida s krajnjim poštovanjem i dostojanstvom”, zaključila je Pisonero.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...