fbpx
NaslovnicaCrna GoraEU: O jeziku i naciji slobodno samoizjašnjavanje

EU: O jeziku i naciji slobodno samoizjašnjavanje

Podgorica, (MINA) – Sve nacionalne odluke o prikupljanju podataka o osjetljivim i neobavezujućim popisnim temama, poput etničke pripadnosti, religije i jezika, trebalo bi da se zasnivaju na inkluzivnim javnim konsultacijama i principu slobodnog samoizjašnjavanja, poručili su iz Evropske unije (EU).

Na pitanje Televizije Crne Gore, povodom predstojećeg popisa stanovništva, iz EU su istakli da zakonodavstvo EU o popisu ne uključuje etničku pripadnost, religiju i jezik kao osnovne teme popisa.

“Sve nacionalne odluke o prikupljanju podataka o ovim osjetljivim i neobavezujućim popisnim temama trebalo bi da se zasnivaju na inkluzivnim javnim konsultacijama i principu slobodnog samoizjašnjavanja”, saopštila je portparolka Evropske komsije (EK) Ana Pisonero Hernandes.

Naglašava da se Crna Gora ohrabruje da u tom pogledu slijedi Preporuke konferencije evropskih statističara za popise stanovništva i stanova, prenosi Portal RTCG.

“Naše preporuke i nalazi iz poglavlja 18 (statistika) u Izvještaju za Crnu Goru za 2020. u vezi sa pripremama za popis i dalje ostaju na snazi, uključujući i one o potrebi da se znatno ojačaju ljudski i finansijski resursi državnog Zavoda za statistiku (Monstat) i u vezi sa Adresnim registrom”, naglasili su u Komisiji.

Najčitanije