fbpx
NaslovnicaCrna GoraEraković: Hitno revidirati sve epidemiološke mjere

Eraković: Hitno revidirati sve epidemiološke mjere

Podgorica, (MINA) – Sve epidemiološke mjere za sprečavanje širenja koronavirusa potrebno je hitno revidirati, ocijenio je član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković.

On je kazao da je potrebno konsultovati eksperte koji to zaista jesu i koji su do formiranja nove Vlade radili na predlozima epidemioloških mjera.

„Do tada ministru ekonomskog razvoja preporučujem da se bavi ekonomskim temama, a da prepusti doktorima da predlažu epidemiološke mjere“, naveo je Eraković.

On je preporučio direktoru Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igoru Galiću da konsultuje epidemiologe iz Instituta prilikom preporuka za nove mjere.

„A da on ne ulazi u “davanje sanše” ekonomski pogođenim sektorima. Ili možda da ministar i direktor zamijene mjesta, u ekspertskoj Vladi sve je moguće“, naveo je Eraković.

On je kazao da je u posmatranih 14 dana, od 26. decembra do 8. januara, broj novoregistrovanih slučajeva veći za 515 nego za prethodni izvještajni period – sedam dana ranije.

„Skok je sa 5.063 novoregistrovana na 5.578 slučajeva, što predstavlja povećanje od nešto više od deset odsto“, rekao je Eraković.

Prema njegovim riječima, pozivanje na podatke o boljoj situaciji nakon novogodišnjih praznika u odnosu na stanje neposredno pred početak ove godine takođe je besmisleno.

„Prostom analizom deset prvih dana nove godine i deset posljednjih dana prošle, konstatuje se porast prosječnog broja oboljelih, te porast učešća novoregistrovanih slučajeva u odnosu na broj testiranih (sa 24,9 odsto na 28,4 odsto)“, naveo je Eraković.

On je kazao da je Vladinu ocjenu o boljem stanju odmah demantovao Galić, iznoseći, kako se navodi, podatke o porastu prosječnog broja novooboljelih i nažalost, značajnom porastu smrtnih slučajeva.

Eraković je rekao da je alarmantno stanje u pojedinim opštinama, odnosno da se situacija po opštinama značajnije razlikuje od one na državnom nivou.

„Prostom vizuelnom analizom epidemijskih krivi po opštinama, koje javno objavljuje IJZ, jasno je da se stanje značajno usložnjava i komplikuje u sve većem broju gradova. Recimo, situacija u Baru već skoro četiri sedmice konstatno ukazuje na pogoršanje situacije“, naveo je Eraković.

Samim tim, kako je ocijenio, ovakav pristup odudara od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i drugih javnozdravstvenih udruženja da se mora što više pratiti lokalni kontekst i najčvršće mjere sprovoditi tamo gdje je situacija najgora.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...