fbpx
NaslovnicaCovid19Eraković: Bilo kakvo okupljanje ne dolazi u obzir

Eraković: Bilo kakvo okupljanje ne dolazi u obzir

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je napravila sjajan uspjeh kada je u pitanju epidemiološka situacija, ocijenio je direktor Kliničkog centra (KCCG) Jevto Eraković, navodeći da je dobijena najvažnija bitka, ali da javna okupljanja i dalje ne dolaze u obzir.

“Stavili smo virus pod kontrolu. Dobili smo prvu bitku. Da li će doći do ponovne borbe, ostaje mnogo nedoumica”, kazao je Eraković gostujući u emisiji Živa istina na Televiziji Crne Gore.

On je dodao da je virus velika nepoznanica i da slušaju mišljenja naučnika koji prognoziraju da će se virus vratiti na jesen.

Eraković je kazao da su danas razgovarali sa predstavnicima sve tri konfesije.

“Nije bilo nedoumica nakon završetka sastanka. Ja očekujem da sve epidemiološke mjere budu ispoštovane”, rekao je Eraković, prenosi portal Antena M.

On je naglasio da je svako nepoštovanje mjera direktno ugrožavanje zdravlja Crne Gore.

Govoreći o današnjem sastanku sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), Eraković je rekao da tema današnjeg razgovora nije bilo davanje dozvola za litije.

“Jasno je da u ovom trenutku i u dužem vremenskom periodu nema uslova za organizovanje bilo kakvih masovnih okupljanja u Crnoj Gori”, istakao je Eraković.

Prema njegovim riječima, mali asimptomatski slučaj može da izazove nesagledive posljedice.

“Ne želim da ovo posmatram sa bilo kog drugog stanovišta osim i isključivo stručnog. Bilo kakvo okupljanje ne dolazi u obzir”, poručio je Eraković.

On je podsjetio da je dva puta razgovarao sa predstavnicima MCP, koji su, kako je naveo, pokazali zaista pravi odnos prema struci i savjetima.

“Rezultati nakon sastanka su bili kakvi smo priželjkivali, ja sam zadovoljan kako su se pridržavali mjera od trenutka kako smo ušli u razgovore. Prvi razgovor je bio uoči Vaskrsa, a na sastanku su bili sveštenici Velibor Džomić, Predrag Šćepanović i Gojko Perović”, naveo je Eraković.

Komentarišući današnji ublaženi set mjera, Eraković navodi da će se one, vjerovatno, objaviti večeras u Službenom listu.

“To je samo prelazni period koji će kratko da traje”, poručio je Eraković.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku još nije spremno otvaranje kafića, restorana, jer je potrebno sagledati epidemiološku situaciju i ukoliko ona bude ovako dobra, očekuje da će im uskoro dozvoliti rad.

Eraković navodi da je epidemija koronavirusa najvažnija bitka koja je dobijena u Crnoj Gori i zato što infekcija nije raširena u zdravstvenom sistemu, ni u domovima za stare.

On je, govoreći o pacijentima koji su preminuli, kazao da su u Kliničkom centru pružili sve što su mogli u datom trenutku.

“Dva pacijenta su neposredno preminula od koronavirusa, kod ostalih šest pacijenata su bile posljedice nekih drugih oboljenja. Multidisciplinaran pristup je bio kod svakog pacijenta. Svaki pacijent je analiziran tri puta dnevno”, pojasnio je Eraković.

Najčitanije