fbpx
NaslovnicaCrna GoraEpidemija izazov za vlast i prilika da iz nje izađe osnažena

Epidemija izazov za vlast i prilika da iz nje izađe osnažena

Podgorica, (MINA) – Epidemija koronavirusa u Crnoj Gori predstavlja ogroman izazov za vlast, ali i veliku priliku da pokaže građanima da je sposobna da vodi zemlju u kritičnoj situaciji, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje, Zlatko Vujović.

“Ono što je razlika u odnosu na druge izazove jeste da ovu igru vlast igra sama. Nema opozicije, koja je nekako, isključena po samoj definiciji njene uloge u ovakvim situacijama”, kazao je Vujović u intervjuu Pobjedi.

Stoga, kako je naveo, iz ovoga vlast može da izađe ili jako osnažena, ili da usljed neuspješnog upravljanja krizom prepusti svojim oponentima ulogu favorita na narednim parlamentarnim izborima.

Upitan da prokomentariše predlog Vlade da se izmjeni Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kako bi se moglo finansijski pomoći građanima u ovoj situaciji, Vujović je naveo da misli da je neminovno da taj zakon pretrpi izmjene.

To je, kako je kazao, ne samo neminovno, nego je i nužno da se građanima u potrebi pomogne.

“Niko se tome ne protivi. Međutim, promjene zakona ne bi trebalo da predstavljaju isključenje ovih ograničenja iz zakona, već prije svega novine treba da idu u pravcu uvođenja izuzetaka kada se ova prilično rigidna ograničenja ne primjenjuju, kao recimo u slučaju epidemija”, rekao je Vujović.

Međutim, kako je naveo, ona treba da ostanu u regularnim uslovima.

“Ono što ne bi trebalo da se desi jeste da se ova situacija iskoristi u smjeru urušavanja odredbi koje su uvedene da bi spriječile zloupotrebe državnih”, rekao je Vujović.

Najčitanije