fbpx
NaslovnicaCrna GoraElektronske sjednice pravno nevažeće i politički ništavne

Elektronske sjednice pravno nevažeće i politički ništavne

Podgorica, (MINA) – Sjednice Skupštine Crne Gore i njenih odbora, ne mogu se održavati elektronskim putem, ocijenjeno je iz Demokratske Crne Gore koja smtra da su sve odluke ovakvih zasijedanja pravno nevažeće i politički ništavne.

Navodi se da u nijednom članu Poslovnika nema uporišta za održavanje elektronskih sjednica.

„Virtuelna skupština, skajp kvorum i elektronski legitimitet, nepoznanice su za važeći Poslovnik. Sve odluke koje bi na taj način bile donijete, kako na odborima, tako i na Skupštini, biće i pravno nevažeće i politički ništavne“, smatraju Demokrate.

Podsjeća se da Poslovnik propisuje da se organizacija i rad Skupštine u slučaju vanrednog stanja, neposredne ratne opasnosti ili rata, uređuje posebnom odlukom.

„U Crnoj Gori ta stanja nijesu proglašena, pa za sjednice Skupštine i odbora, isključivo važe opšta pravila Poslovnika“, navode Demokrate.

Podsjeća se da je u petak održana sjednica parlamentarnog Odbora za ekonomiju, budžet i finansije, u vezi predloga izmjena i dopuna Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kojim se želi ukinuti zabrana isplate iz tekuće rezerve budžeta u toku izborne godine.

Navodi se da su, prema snimku TV Vijesti, sjednici prisustvovala tri člana Odbora, a sedam je prikazano na video bimu kako se elektronskim putem uključuju i obrazlažu stavove, amandmane i slično.

„Ovaj oblik rada nije prepoznat Poslovnikom niti ima bilo kakvo utemeljenje u njemu, pa se može reći da je epidemija protivpravnosti zahvatila i zakonodavni postupak“, kaže se u saopštenju Demokrata.

Oni smatraju da su se ovim postupkom Odbor i njegov predsjednik grubo poigrali sa važećim propisima i zašli u ilegalnu zonu.

„Shodno tome, odluka ovog Odbora, sa sjednice održane na ovaj način, jeste i pravno nevažeća i politički ništavna“, smatraju Demokrate.

Iz te partije ukazuju da se eventualni dogovori šefova poslaničkih klubova ne smiju kretati izvan niti se mogu postaviti iznad Poslovnika.

„Dogovorima se ne može dopunjavati Poslovnik, niti se predstavnici klubova mogu dogovoriti da se sjednice sazivaju i održavaju suprotno Poslovniku, jer su njegova pravila imperativna“, upozoravaju Demokrate.

Najčitanije