fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐurović novi načelnik Generalštaba VCG

Đurović novi načelnik Generalštaba VCG

Podgorica, (MINA) – Savjet za odbranu i bezbjednost izabrao je brigadnog general Milutina Đurovića za novog načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG).

On je na tu funkciju izabran na predlog ministarke odbrane Olivere Injac.

Sjednicom Savjeta predsjedavao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a u radu sjednice učestvovali su članovi Savjeta, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i premijer Zdravko Krivokapić, a po pozivu i Injac.

“Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici, na predlog ministarke odbrane, unaprijedio pukovnika Milutina Đurovića u čin brigadnog generala i postavio na dužnost načelnika Generalštaba VCG”, kaže se u saopštenju Službe za informisanje Predsjednika.

Navodi se da je na mjesto zamjenika načelnika Generalštaba postavljen Željko Radulović.

“Dosadašnji načelnik, Dragutin Dakić razriješen je od dužnosti zbog ispunjenja uslova za odlazak u penziju“, kaže se u saopštenju.

Na sjednici je, kako je saopšteno, razmatran Izvještaj o učešću pripadnika VCG u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu.

„Savjet je prihvatio Izvještaj i konstatovao da su učešćem u međunarodnim vježbama pripadnici Vojske unaprijedili sposobnosti, stekli nova iskustva i znanja koja su usvojili od partnera i saveznika koju kasnije primjenjuju u izvršavanju redovnih zadataka u sve tri misije Vojske“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, pored izvršavanja redovnih zadataka, pripadnici Vojske kroz saradnju sa drugim institucijama dali ogroman doprinos u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Članovi Savjeta su, kako se dodaje, upoznati sa Izvještajem o stanju u VCG za prošlu godinu.

Navodi se da je Savjet utvrdio Pravila angažovanja i nacionalna ograničenja pripadnika VCG za vrijeme učešća u NATO misiji u Iraku – NMI i misiji Evropske unije za obuku u Maliju – EUTM.

„Savjet je na današnjoj sjednici, razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti i na predlog ministarke odbrane donio odluke o razrješenjima oficira u VCG koji su stekli uslov za penziju“, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije