fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Zdravstveni radnici heroji minule godine

Đukanović: Zdravstveni radnici heroji minule godine

Podgorica, (MINA) – Zdravstveni radnici, koji su bili i ostali na prvoj liniji fronta u borbi protiv pandemije koronavirusa, heroji su minule 2020. godine, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je u novogodišnjem obraćanju građanima kazao da je proteklu godinu obilježila zdravstvena kriza, ali i krupna politička dešavanja.

„Na kraju smo teške godine, koja je značajno promijenila naše živote. Pandemija novog korona virusa pogodila je i Crnu Goru, kao i cio svijet, koji se iznenada našao u epidemiološkom haosu, suočen sa dotad nepoznatom bolešću“, rekao je Đukanović.

Kako je kazao, pred tom pošasti su crnogorski zdravstveni sistem i država u cjelini djelovali sinhronizovano i odgovorno, i u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, i u prvim mjesecima postigli zadivljujuće rezultate.

„Sa današnje distance, rekao bih da smo ohrabreni početnim uspjesima, potcijenili realnu dužinu trajanja pandemije i njena razorna dejstva na ekonomskom i na socijalnom planu. Uz trajuće i proširene posljedice po zdravlje čovječanstva“, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, slaba je utjeha i to što to nije karakteristika Crne Gore, već realna dijagnoza stanja globalnog društva, bez izuzetka.

Đukanović je kazao da su svjetska nauka i struka do ovih dana bile potpuno nemoćne u definisanju efikasnog medicinskog odgovora na ovaj izazov, a nespremnost javnosti da pristaje samo na administrativnu strogoću u vidu novih restrikcija, kvaliteta života, bivala je sve izraženija.

To je, kako je naveo, gotovo razumljivo, jer su sve države usljed ovakvih okolnosti već odavno premašile sve prvobitne i najpesimističnije projekcije obima obolijevanja.

„Zato su naši ljekari, medicinsko osoblje i svi zaposleni u zdravstvu heroji minule 2020. godine. Oni su bili i ostali na prvoj liniji fronta u borbi protiv pandemije“, istakao je Đukanović.

Kako je kazao, oni su, stručno, neumorno, predano i požrtvovano radeći svoj posao, pokazali da je zdravstveni sistem Crne Gore, iako nepripremljen i nedovoljno opremljen za takve izazove, sposoban da se ponese sa njima jednako kao i mnogo razvijeniji.

On je rekao da su godinu na izmaku obilježila i mnoga krupna politička dešavanja.

„U avgustu su održani parlamentarni izbori, čiji su rezultati doveli do promjene vlasti, prvi put nakon obnove državnosti Crne Gore. To je svakako najkrupnija politička i društvena novina u Crnoj Gori u minuloj godini“, kazao je Đukanović.

On je podsjetio da su najviše državne institucije, kao i dotadašnje vladajuće partije, priznale rezultate izbora i, uprkos bezrazložnim sumnjama, pokazale apsolutno poštovanje izborne volje građana i crnogorskog pravnog i političkog sistema u procesu formiranja nove vlasti.

„Ovakvim postizbornim slijedom, Crna Gora je potvrdila i dodatno afirmisala svoju demokratsku zrelost i uspostavila presedan koji bi trebao postati praksa za sve buduće promjene na političkoj sceni“, smatra Đukanović.

On je ocijenio da je generacija koja je predvodila državu kroz burna vremena tranzicije, uvođenja višepartijskog sistema, kroz traumatične godine krvavog raspada Jugoslavije i međunarodnih sankcija, koja je uspostavila ekonomsku održivost zemlje, na referendumu povratila državnu nezavisnost, po svim moralnim i političkim kriterijumima, obavila odgovornu istorijsku misiju za Crnu Goru.

Ta generacija je, dodao je on, uvela Crnu Goru u NATO i otvorila sva poglavlja u pregovorima o članstvu sa Evropskom unijom, unapređujući istovremeno mir i multietnički sklad u zemlji.

„Tom savremenom državnom temelju građanskog ustrojstva i multikulturalizma, u ovoj prilici dodala je i novu dimenziju demokratske kulture, što je učvrstilo ugled Crne Gore na mapi demokratskih zemalja Evrope“, kazao je Đukanović.

Druga okolnost je, kako je naveo, neprimjereni, čak brutalni upliv izvancrnogorskih i domaćih vanpolitičkih faktora u izborni proces u Cnoj Gori.

Prema riječima Đukanovića, i ovogodišnji parlamentarni izbori iskorišćeni su, poput prethodnih, da se Crnoj Gori pokuša nametnuti drugačiji karakter države i novi strateški kurs njenog razvoja.

„Iako su glavni kreatori tog scenarija bili isti kao 2016., a ciljevi identični, da se Crna Gora preoblikuje u srpsku i pravoslavnu državu i da odustane od integracije u NATO i EU, realizacija ovogodišnjeg hibridnog ataka, mnogo je organizovanije i efikasnije izvedena“, ocijenio je Đukanović.

On je dodao da je novina i uloga Srpske pravoslavne crkve u izbornom procesu, „koja je svojim političkim manipulacijama, ne samo deformisala izbore kao demokratsku svetkovinu, nego i nakon njih, zanešena površnim i lažnim trijumfalizmom, nastavila da deformiše građanski i sekularni profil Crne Gore, koja počinje da liči na srednjovjekovni teokratski zabran u srcu Evrope“.

„To podriva ugled Crne Gore u svijetu, i ne samo da je anticivilizacijski, nego nije ni održivo. Naprosto, nije normalno. I neće biti moguće. Ali, jedino dobro od toga je da građani bjelodano spoznaju ko im, iz Crne Gore i izvan nje, i kakvu alternativu nudi umjesto građanske, multietničke, evropske Crne Gore“, istakao je Đukanović.

Kako je naveo, promjene do kojih je došlo već daju novu dinamiku društvenom životu, mobilišu sav zdravi, nacionalno odgovorni, emancipovani ljudski resurs kojim Crna Gora raspolaže.

„Što je garancija da ne može biti ugrožena državnost Crne Gore, naš identitet, demokratski karakter države, multietnička demokratija, evropska i evroatlantska orijentacija, jer su to vrijednosti koje prihvata većinski dio našeg društva“, dodao je Đukanović.

On je rekao da se nada da nova vlast „zanešena trijumfalizmom i revanšizmom, neće previdjeti opasnost da takvom politikom objektivno služi interesima drugih država koje žele da vide Crnu Goru kao privezak svojih retrogradnih regionalnih ili globalnih interesa na Balkanu“.

„Da, prije svega, neće nastaviti da urušava mukotrpno i nedovoljno izgrađene institucije, jer su one takve kakve su mogle nastati u 14 godina nezavisnosti, najpouzdanija utvrda opstanku i budućem demokratskom razvoju Crne Gore“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, iskustva sa kraja godine u radu Vlade i parlamenta su obeshrabrujuća.

„Ali, dozvoljavam da to još mogu biti početne greške i izraz nesnalaženja u obavljanju državnih poslova“, dodao je Đukanović.

On je rekao da, imajući u vidu događaje koji su obilježili godinu na izmaku, očekuje da i u 2021. „kao društvo i sistem, pokažemo visok stepen odgovornosti, posvećenosti i efikasnosti u borbi sa virusom korona i tako sačuvamo zdravlje naših građana, i spasimo što više ljudskih života“.

Đukanović je dodao da vjeruje da će tome doprinijeti i masovna vakcinacija stanovništva.

On je kazao da se nada da će nova izvršna vlast uspjeti da na kompetentan i efikasan način odgovori velikim izazovima koje ta borba nameće, imajući prvenstveno u vidu teške ekonomske posljedice pandemije po državu i građane.

„Želim da u 2021. godini naš politički život bude obilježen poštovanjem i unapređenjem demokratskih standarda, dinamiziranjem reformi i očuvanjem razvojno-investicionog zamaha što će voditi daljoj afirmaciji evropskih vrijednosti u Crnoj Gori“, poručio je Đukanović.

Kako je naveo, svaka politika koja pod parolom vraćanja tradiciji, udaljava Crnu Goru od njenog evropskog puta i sveukupne društvene emancipacije, retrogradna je politika.

„Beskrajno poštujem dugu i časnu istoriju svoje zemlje, njene moralne vertikale temeljni su dio sistema vrijednosti koji uspostavljamo, ali nama u ovom vremenu treba savremena, samopouzdana, samopoštovana, emancipovana, evropska Crna Gora. To je najsvetiji zadatak svakog nacionalno, porodično, i lično odgovornog građanina Crne Gore i u 2021. i za vijek vjekova“, istakao je Đukanović.

On je kazao da će borba za te vrijednosti tražiti istrajnost, hrabrost i mudrost, i dodao da vjeruje da će Crna Gora znati da ih odbrani i afirmiše.

„Građanima Crne Gore, našoj dijaspori, našim ljudima u vojnim i diplomatskim misijama, svima gdje god da su, želim prije svega dobro zdravlje, mir, slogu i napredak u Novoj 2021. godini. Nek je vječna Crna Gora“, zaključuje se u obraćanju Đukanovića.

Najčitanije