fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Učinićemo sve da se usvoji izborno zakonodavstvo

Đukanović: Učinićemo sve da se usvoji izborno zakonodavstvo

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) u kontinuitetu radi na unapređenju izbornog zakonodavstva i spremna je da ga usaglasi u najvećoj mogućoj mjeri, kako ne bi došlo do bojkota izbora, kazao je predsjednik države i lider te stranke, Milo Đukanović.

On je rekao da je očekivao da će opozicija dogovor oko reforme izbornih zakona uslovljavati povlačenjem Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„Mislim da je ovo još jedan u nizu, i iskreno vjerujem poslednji, pokušaj ucjene nezavisne i evropske Crne Gore od velikosrpskog nacionalizma“, rekao je Đukanović gostujući u emisiji Živa istina na Radio televiziji Crne Gore.

Kako je rekao, ponovo se nekim ustupkom pokušava usloviti evropski put Crne Gore.

„Pokušava se zaprijetiti Crnoj Gori da će iduće godine imati neke izbore u kojim opozicija neće učestvovati i da će se na taj način dovesti u pitanje demokratski rejting Crne Gore na evropskoj demokratskoj sceni. Ovdje su se povezani interesi dva važna, “brutalna igrača”, koji realizuju ideologiju velikosrpstva u Crnoj Gori – SPC i određenih partija. Tu mislim na DF, ali je pravo lice pokazala i Demokratska Crna Gora”, kazao je Đukanović.

Demokrate su, kako je naveo, zbog borbe za glasove birača sa DF-om, odlučili da “bace pod noge” imidž proevropske partije i pokazali se kao nacionalističko – klerikalna partija koja se pojavljuje samo u ulozi izvođača političkih radova od nalogodavaca – ideologa velikosrpskog nacionalizma.

Đukanović je rekao da ne bi vodilo ničemu da se sada, kada je u toku završna faza emancipacije Crne Gore pređe na alternativu koju nude predstavnici velikosrpskog nacionalizma.

“Ukoliko bismo sada na tom posljednjem koraku odustali, mislim da je potpuno jasno da bismo poništili sve one tekovine koje smo mukotrpno gradili i u susret i nakon referenduma. Nema ništa od toga, mi idemo dalje”, istakao je on.

Đukanović je naglasio da su za Crnu Goru jednako važni Predlog zakona o slobodi vjeroispovijeti i izborno zakonodavstvo i poručio da vlast neće prihvatiti nikakve ucjene.

Na pitanje da li DPS ima spreman odgovor na trenutnu blokadu rada Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, Đukanović je odgovorio potvrdno.

“Naravno da imamo. Mi kao vladajuća struktura u kontitunitetu radimo na unaprjeđenju izbornog zakonodavstva. Sada su svi prdlozi na stolu, većina prihvatljivih rješenja je već ugrađena u nacrte zakona”, rekao je Đukanović.

On je naveo da za jedan broj rješenja nije potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, a da će za ona za koja je potreba pokušati da obezbijede.

“Ne mogu sa sigurnošću reći da li ćemo u tome uspjeti. Politički život ne zavisi samo od nas, moraćemo da provjerimo da li postoji u drugom dijelu političke scene subjkata kojima su bliski nacionalni interesi Crne Gore i koji su spremni da rade na tim pitanjima”, naveo je Đukanović.

On je rekao da nijedan bojkot nije dobar i da govori o nezrelosti demokratskog društva, kao i da je uvijek najviša šteta onome ko bojkotuje.

“Vrlo smo zainteresovani da nema bojkota, da usaglasimo u najvećoj mogućoj mjeri izborno zakonodavstvo samo zato što superiorno vjerujemo u svoju političku nadmoć i da smo u stanju da pod najregularnijim uslovima i u punoj konkurenciji pobjeđujemo”, istakao je Đukanović.

Kako je naveo, ne može se nikada niko ko se odluči na suicid spriječiti.

“Ako je neko ovdje odlučio sebe da marginalizuje sa crnogorske javne scene, prikrati za određene finansijske prihode, da izgubi medijsku važnost koju je do sada imao, onda će se taj sigurno odlučiti na bojkot izbora. Mi ćemo učiniti sve da do bojkota ne dođe”, poručio je Đukanović.

Kako je rekao, do juče je bio manje izgleda da do bojkota dođe.

“Kroz rad Odbora odvijala se pritajna politička borba za “eksluzivnu poziciju broj 2 na političkoj sceni” između DF-a i Demokrata, tako da je bilo gotovo izvjesno da tu ne može biti bojkota jer će prvi ko bojkotuje, drugi iskoristi priliku da preuzme što više od njegovog biračkog tijela”, dodao je Đukanović.

On je ponovio da će DPS sve učini da se usvoji izborno zakonodavstvo sa svim preporukama međunarodne zajednice, da dodatno unaprijedi izborni sistem i da pobijedi na izborim.

On je odbacio mogućnost da opozicija dobije poziv da uđe u Vladu uoči izbora i podsjetio na loše iskustva sa takvim modelom iz 2016. godine.

“Godine 2016. imali specifičnu situaciju. Smatrali smo da je trebalo napraviti iskorak prema opziciji i omogućiti im da uđu u Vladi i da svjedoče da se tamo radi ozbiljan posao, a u nadi da ćemo nakon toga imato vie povjerenja u vjerodostojnost izbornih rezultata. Pošto se ništa od toga nije dogodilo nema smisla ponavljati takvo iskustvo”, ocijenio je Đukanović.

Kako je rekao, vidjelo se u šta je evoluirao taj ustupak DPS-a i vladajuće koalicije 2016. godine.

“Sad smo dobili ideju opozicije da kreiramo novi model funkcionisanja vlasti – da se vlast, naravno, određuje na izborima, ali da umjesto četiri vrijedi tri godine, a da onu četvrtu godinu se učini ustupak prema onima koji izgube izbore. Potpuna besmislica koja govori o luzerima”, rekao je Đukanović.

Đukanović je rekao da nije tačno da pomaže formiranje nekih novih partija u Crnoj Gori, kako bi ih što više bilo u izbornoj utakmici.

Prema njegovim riječima, razumljivo je da u Crnoj Gori i dalje postoje ljudi koji su protivnici i crnogorske države i evropske perspektive Crne Gore.

“Pokušavamo da se sa njima nosimo na najcivilizovaniji mogući način i tako ćemo i nastaviti. Nema razloga za pesimizam. U svim prethodnim navratima smo se oduprli takvim opasnim naumima, i naravno da ćemo se oduprijeti i ovoga puta”, kazao je crnogorski predsjednik.

On je odbacio tvrdnje da je Vlada Zakon o slobodi vjeroispovijesti sada, iz politikantskih razloga, poslala u skupštinsku proceduru, da bi dovela u pitanje usvajanje izbornog zakonodavstva.

“Niko nije zainteresovan za usvajanje izbornog zakonodavstva kao vladajuće koalicije”,rekao je Đukanović.

On je podsjetio da se od 2014. godine radi na pripremi Zakona o slobodi vjeroispovijesti i da je u poslenjim poslednjih mjeseci vođen intezivan dijalog sa vjerskim zajednicama

“Šta je logičnije nego da zakon na kojem radite pet godina, u trenutku kada su se stekli svi uslovi dobila relevantna mišljenja iz međunarodne zajednice i prihvatite sve što ste mogli, pošaljete parlamentu”, dodao je Đukanović.

Kako je naveo, logično je da demokratska Crna Gora ima potrebu da pravno uredi položaj vjerskih zajednica i odnos države i crkve i da ne može stajati prigovor da se nešto desilo iznenada, tendenciozno i ispolitizovano.

Đukanović je kazao da je najbrutalnija laž da se zakonom pokušava oteti imovina Sprske pravoslavne crkve.

„Ovdje nema prostora za kompromise, procedura je ispoštovana do kraja. Ovdje je pitanje da li smo spremni na politički kompromis, da odustanemo od evropskog puta razvoja Crne Gore u korist povrtaku nacionalističkoj iluziji da Crna Gora treba da bude srpska država, kojom će upravljati SPC“, rekao je Đukanović.

Komentarišući Sabor koji će Mitropolije crnogorsko – primorske sjutra održati u Nikšiću, Đukanović je ocijenio da je u pitanju politizacija.

“Tu sada više nema kamuflaže, pored crkvenih velikodostojnika na taj skup pozivaju i politički lideri koji ne skrivaju da prethodno idu u neke centre u regionu, pretpostavljam na konsultacije oko svog djelovanja na tom Saboru”, rekao je Đukanović.

On je rekao da mu je žao zbog toga jer veoma poštuje poziciju crkve i dodao da je važno da se crkva obavlja svoju misiju i a ne da se bavi politikom i manipulacijom ljudima u cilju ostvarivanja političkih interesa.

Đukanović je kazao da da nema govora da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti anticrkveni, navodeći da su takve tvrdnje gruba manipulacija.

Prema njegovim riječima, svi relevantni istorijski dokumenti pokazuju da je imovina, kojom se Crnogorska pravoslavna crkva služila do 1918. bila državna i da tu nema dileme.

“A nakon toga ona, pod nekim čudnim okolnostima, ona više nije državna i zbog toga društvo ima pravo da odogovor pod kojim se okolnostima to dogodilo”, rekao je Đukanović.

On je nagalasio da zakon pokušava da definiše položaj vjerskih zajednica i odnos sa državom, operacionalizuje ideju slobode vjeroispovijesti i snažno promoviše ideju vladavine prava “jer pokušava da definiše kako je došlo do neosnovanog i nepravnog prisvajanja tuđe imovine”.

Đukanović je rekao da postaje jasno razumnim ljudima da će taj zakon biti usvojen i postati dio pravnog sistema Crne Gore.

Đukanović je ocijenio da je postupanje mitropolita Amfilohija, drugih sveštenika, pa i patrijarha SPC, u sukobu ne samo sa svjetovnim zakonima Crne Gore, već i crkvenim pravilima, jer im ona ne dozvoljavaju bavljenje politikom.

“Ovdje je riječ o potpunoj pogubljenosti jedne vjerske institucije koja biva suočena sa konačnim krahom svoje iluzije da je ona stvorila Crnu Goru i da sada upravljaju Crnom Gorom”, poručio je Đukanović.

Kako je dodao, SPC nije stvarala novu, savremnu i nezavisnu i evropsku Cru Goru.

“Ta Crna Gora vam se ne da upravljate njome vašim dogmama. Ova Crna Gora želi da bude uređena kao demokratsko i ekonomski prosperitetno društvo i omogućiće svim ljudima punu slobodu vjeroispvijesti i punu slobodu djelovanja vjerskim zajednicama”, istakao je Đukanović.

Najavljeno donošenje moštiju Svetog Vasilija na sabor u Nikšić, Đukanović je ocijenio kao ruganje sa svetinjom.

“To je direktno sukobljeno sa Zakonom o kulturim dobrima Crne Gore, gdje se jasno propisuje da nije dozvoljeno pokrenuti, između ostalog i moštiju Svetog Vasilija, bez odobrenja državnog organa”, kazao je Đukanović i dodao da ne zna kakvo će biti postupanje organa u ovom slučaju.

On je rekao da se SPC bori da sačuva svoju poziciju i monopol.

Đukanović je poručio da se vara svako pojedinačno ili bilo koja institucija da može pobijediti državu Crnu Goru.

On je kazao da nerado odgovora logikom snage i logikom sile, ali da misli da o svim pitanjima, pa i onim važnim oko kojih se drastično razlikujemo moguće tolerantno razgovarati.

“Ali, kada vas dovedu u situaciju da morate odgovoriti na njihove argumente onda želim da kažem da se vara svako pojedinačno ili bilo koja institucija da može pobijediti bilo koju državu, ukljućujući i državu Crnu Goru”, poručio je Đukanović.

On je rekao da je bilo mnogo takvih pokušaja navodeći da su najsvježija takva sjećanja iz 2015. i 2016. godine.

“Ko god nam sada prijeti svojom spremnošću da će da se spali, da se žrtvuje, da nema boljeg momenta da se postane svetac nego sada da se napravi neko samoubistvo, dobiće jasan odgovor da nas je mnogo više na ovoj strani, koji smo sve u životu do sada dali da ispravimo jednu istorijsku nepravdu i da obnovimo crnogorsku državu”, kazao je Đukanović.

Poručio je da su na to svoje ostvarenje vrlo ponosni, i spremni da svim mogućim sredstvima brane taj državni krov nad glavom.

Đukanović je rekao da bi moralo biti jasno da će uvijek biti manje pristalica, pa i manje motiva za rušenje nego za odbranu nečeg što je mukotrpno i pravedno stečeno i obnovljeno.

“Prema tome nemojte nam se zalijetati, najljubaznije vas molimo”, poručio je Đukanović.

On je rekao da vjeruje da će se Balkan evropeizovati, da je taj put trasiran, i da Crna Gora biti i dalje predvodnik evropskih integracija u regionu.

“Ne moramo da uđemo u EU ni dan prije nego što ispunimo sve strogo pripisane uslove jer želimo da uđemo na velika vrata i da budemo ravnopravan dio savremene Evrope”, kazao je Đukanović i dodao da je veoma zainteresovan da vidi kako će ta Evropa izgledati.

Najčitanije