fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Prvo riješiti status pravoslavne crkve u Crnoj Gori

Đukanović: Prvo riješiti status pravoslavne crkve u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da ne vjeruje da će se sjutra na Cetinju desiti ustoličenje mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija.

On je večeras na Cetinju, za Televiziju Crne Gore, kazao da da prvo treba doći do rješenja statusa pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

“Mislim da je potrebno da se vratimo onome što su realnije pretpostavke i pokušaju da kao zreli i odgovorni društveni činioci dođemo do rješenja statusa pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

On je kazao da misli da postoje rješenja, ali da je potrebno “da razgovaramo kao ravnopravni partneri a ne da se nastavi sa odnosom vrijeđanja, nipodaštavanja, omalovažavanja, nepriznavanja, jer tada nema dijaloga i nema rješenja”.

Komentarišući današnja dešavanja u Prijestonici, Đukanović je rekao da se danas na Cetinju dogodilo sve što se očekivalo.

“Prije svega stanovnici Prijestonice, a onda i jedan značajan broj ljudi koji su se osjetili odgovornim da pokažu odlučnost da zaštite vitalne nacionalne interese Crne Gore, su tokom dana prvo demonstrirali odlučnost, a sa druge i visok nivo građanske odgovornosti”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, na Cetinju je bio veliki broj ljudi, ali bez obzira na sitne sporadične incidente nije bilo ničeg što je na trenutak dovelo u pitanje stabilnost Crne Gore i život i bezbjednost bilo kog pojedinca.

Na pitanje na koji način će doprinijeti smirivanju tenzija, Đukanović je kazao da svojim boravkom na Cetinju pokušava da doprinese tome, i dodao da nije tu kao neko ko staje na bilo koju stranu.

On je istakao da je predsjednik svih građana Crne Gore.

“I svojim dolaskom na mjesto podignutih tenzija, gdje su se uskomešale strasti, a ne bez razloga, pokušavam da doprinesem da ostvarimo svoje ciljeve na jedan primjeren način. Da zaštitimo državu a ne učinimo bilo koji pogrešan korak zbog kojeg bi Crna Gora dugoročno ispaštala”, naveo je Đukanović.

On je ponovio da ovo nije pitanje intronizacije mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC), već samo jedan od događaja u nizu kojim Srbija i SPC, kao instrument velikosrpskog nacionalizma, pokušava da ponizi i prisvoji Crnu Goru.

Prema tome, kako je kazao, svaki nacionano odgovoran pojedinac ima logičan otpor, a najlogičnije je da se taj otpor najstrastvenije ispoljava u Prijestonici.

“Moramo razumjeti da se to ovdje ne može napraviti na silu, da je potrebno biti mudar i taj čin izmjestiti iz tog grada ili odložiti sve, kupiti neko vrijeme za resetovanje odnosa ili uspostavljanje povjerenja. Nije to povjerenje izgubljeno bez neke”, kazao je Đukanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije