fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Ne razmišljam o odlaganju izbora

Đukanović: Ne razmišljam o odlaganju izbora

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je uvjeren da će u narednom mjesecu epidemija biti pod kontrolom i dodao da ne razmišlja o odgađanju izbora.

Đukanović je, gostujući u emisiji Intervju na Televiziji Prva, kazao da je potrebno učiniti sve kako bi se epidemija vratila pod kontrolu.

„Vjerujem da se procesi kreću u tom pravcu i da ćemo već u narednom mjesecu imati punu kontrolu nad ovim problemom“, rekao je Đukanović.

On je istakao i da ne razmišljaju o predlogu odlaganja izbora koji se, kako je naveo, čuje sa raznih adresa.

Đukanović je, govoreći o predizbornim kampanjama, kazao da je epidemija predizborna tema.

“Epidemija je predizborna tema i tako će i ostati, ali ćemo vidjeti koliko će biti postizborna tema“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, epidemija je tema koja će opredijeliti izborno raspoloženje građana na predstojećim izborima.

On je poručio da se nada i da će lično pokušati da se pitanje epidemije ne politizuje.

Đukanović je rekao da se i u trenutnim uslovima mogu voditi predizborne kampanje.

„Vjerujem da će se tokom avgusta dogoditi i bolji uslovi, rad na terenu, komunikacija sa biračima, kako bi položili račune ljudima šta smo radili u prethodnom periodu i kako vidimo Crnu Goru u budućnosti“, pojasnio je Đukanović.

Na pitanje kako se crnogorsko društvo snalazi u krizi, Đukanović je odgovorio da je fascinantna odgovornost koju je crnogorsko društvo pokazalo.

On je rekao da vjeruje da je crnogorska ekonomija prilično spremna da odgovori i na najkomplikovanije izazove sa kojima se suočava.

„Crna Gora nije imala mirnu deceniju, zato mislim da je naše društvo lakše adaptabilno na krize“, kazao je Đukanović.

Đukanović je rekao da je imperativ da se sačuva i opravda povjerenje stranih investitora.

„Crna Gora je dugo bila lider u pogledu poreskih stopa i poreskog opterećenja. Porezi i doprinosi na plate su nekonkurentni, moramo da ih oborimo na nivo koji će stimulisati strane investitore. Moramo da unaprijedimo efikasnost administracije“, naveo je Đukanović.

On je kazao da se mora prekinuti „vrzino kolo“ ometanja biznisa u Crnoj Gori.

„Svi imamo odgovornost za ekonomski razvoj i stvaranje ambijenta u koji će ulagati investitori. Moramo shvatiti da i vlast, opozicija, pravosudne strukture, mediji i svi djelovi javnosti ne smiju da učestvuju u destrukciji nacionalne ekonomije Crne Gore“, smatra Đukanović.

Kako je kazao, iz svake krize se izlazi razvojem, a razvoja nema bez investicija.

„Uvijek su dragocjene privatne investicije, domaće i strane. Da bismo dobili moćne strane investitore, koje imamo još uvijek, moramo se svi zajedno truditi da stvaramo ambijent u kojem ćemo učvršćivati povjerenje investitora“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, država mora da povede računa kako da učini poreski sistem stimulativnijim za strane investitore.

„Pandemija je globalni problem. Rješenje će biti u formi odgovora medicinske struke i nauke. Jako je dobro da smo pripremili treći paket mjera i da već sada razmišljamo kako da radimo na korišćenju drugih mogućnosti dok se turizam i sve druge djelatnosti ne vrate u normalu“, kazao je Đukanović.

On je naveo da se tokom čitavog trajanja epidemije u Crnoj Gori, gradio Porto Novi, u koji će, kako je kazao, biti primljeno više od hiljadu radnika.

„Krize nijesu trajna stanja. Ubijeđen sam da, sa povlačenjem pravih poteza, možemo i u uslovima krize da stimulišemo investitore da nastave sa sledećim fazama projekata“, rekao je Đukanović.

On je rekao da je realan optimista i da je potrebno imati odgovoran i ozbiljan menadžment na nivou države.

„U uslovima krize je važno sačuvati nos iznad vode i da svi razumijemo pravila ponašanja u krizi. Važno je da pokažemo socijalnu odgovornost“, kazao je Đukanović.

On je rekao da su, prije svega, na iskušenju poslodavci.

„Poslodavci moraju razmisliti prije nego posegnu za otpuštanjem radnika, da razmisle mogu li naći alternativu za te radnike i od čega će oni i njihove porodice živjeti. Jedino združeni i spremni da podijelimo teret krize, tu krizu možemo preživjeti“, kazao je Đukanović.

Na pitanje šta država hoće da postigne Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, Đukanović je kazao da su se crkveni velikodostojnci i sami zapleli po tom pitanju.

„Država ne može da privatizuje, može samo da podržavi. Crna Gora raspolaže dokumentacijom koja govori da je značajna imovina nastala do 1918. godine. Na krajnje sumnjiv i neregularan način je upisana u katastar. Zato smo predložili da se u upravnom i sudskom postupku preispita taj upis“, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, postoji visok stepen nepovjerenja sa jedne i druge strane i činjeni su pokušaji da se to nepovjerenje prevaziđe.

„Jednostavno je lansirati parolu „Ne damo svetinje“ i njome manipulisati ljudima. Srpska pravoslavna crkva (SPC) je u prvom trenutku krenula sa manipulativnom idejom da odbrani svetinje od Crne Gore koja ih je izgradila, ali su se u međuvremenu pojavili i drugi zainteresovani za upravljanje tom idejom“, kazao je Đukanović.

On smatra da je crkva poslednji adut koji se uveo na poitički teren i koji treba da supstituiše prosrpsku i prorusku opoziciju.

„SPC služi jednom anticrnogorskom interesu i to pokušava da uradi na način koji će značiti demonstraciju nepoštovanja države Crne Gore. SPC može računati na ono što je puna sloboda vjeroispovijesti, puna ravnopravnost sa drugim vjerskim zajednicama i ni zarez dalje od toga“, kazao je Đukanović.

Na pitanje prijeti li Crnoj Gori, zbog svega što se dešava, opasnost od federalizacije, Đukanović je odgovorio da je ovaj sastav stanovništva u Crnoj Gori živio i kada je u Bosni divljao rat.

“Crna Gora je ipak mnogo kvalitetnijeg sadržaja. Ogromna većina manjina doprinosi Crnoj Gori. Postoji, međutim, tendencija dezavuisanja ideje građanske države, a lideri nacionalnih partija pokušavaju da uspostave Crnu Goru naroda. To rade lideri srpskih partija”, kazao je Đukanović.

To je, kako je naveo, izraz politike neodgovornsti koja ima ishodište u frustraciji zbog permanentnih poraza.

Đukanović je kazao da je Crnogorska crkva nestala nakon nestanka crnogorske države, i dodao da je nakon obnove nezavisnosti, u skladu sa kanonskim pravom da se uspostavi jedinstvena pravoslavna crkva koja će objediniti sve vjernike, i Srbe i Crnogorce.

Logično je, kako je dodao, razmišljati kako objediniti pravoslavne vjernike i prevazići problem podjela.

“Do posljednjeg daha ću, dok budem na vlasti i u životu, raditi na stvaranju pravoslavne crkve. To ne znači da zbog toga moramo da budemo u ratu,” poručio je Đukanović.

Najčitanije