fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Crna Gora ostaje na evropskom putu

Đukanović: Crna Gora ostaje na evropskom putu

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ostaje na evropskom putu, posvećena dinamiziranju reformi i regionalnoj saradnji, poručio je predsjednik države Milo Đukanović, navodeći da je sada važno dinamizirati pregovarački proces, čemu može pomoći i energija nove vlade.

On je primio komesara Evropske unije (EU) za susjedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija koji je danas popodne doputovao u Crnu Goru.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, ocijenio dobrodošlom posjetu Varheljija regionu odmah nakon objavljivanja Izvještaja o napretku.

„Što, uz ohrabrujuće poruke zvaničnika Evropske komisije (EK) u odnosu na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, predstavlja dodatni podsticaj“, naveo je Đukanović.

On je Varheljija informisao o aktuelnom postizbornom kontekstu u Crnoj Gori, ističući da je Crna Gora pokazala da je njen demokratski kapacitet za mirnu tranziciju vlasti na mnogo višem nivou u odnosu na pojedina očekivanja.

Đukanović je potvrdio opredijeljenost da podrži svaku inicijativu i odluku nove vlade koja je u korist evropskog napretka.

„Sudićemo po djelima, ne po retorici“, kazao je Đukanović i poručio da će i u narednom periodu biti veoma aktivan sudionik državne politike.

On je naglasio da je sada važno dinamizirati pregovarački proces, čemu može pomoći i energija nove vlade.

„Crna Gora ostaje na evropskom putu i to je jedina relevantna i najvažnija poruka“, kazao je Đukanović.

Varhelji je rekao da je zadovoljan zbog toga što će Đukanović nastaviti sa aktivnim učešćem u radu sa EK i u procesu proširenja.

On je poručio da EK ostaje partner, što potvrđuje i ekonomsko-investicioni plan čiji je cilj prevazilaženje zaostajanja Zapadnog Balkana, ali i osmišljavanje postupka oporavka nakon krize izazvane COVID-om.

„Paketom podrške zemljama regiona, vrijednim oko 29 milijardi EUR, može se ostvariti povećanje BDP-a za, prema preliminarnim procjenama, oko 3,6 odsto ili više, pokrenuće privatne investicije, infrastrukturno povezati region, omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i podstaknuti razvijanje vještina i znanja kroz sistem obrazovanja“, naveo je Varhelji.

On je naglasio da će svi ti benefiti zahtijevati aktivno učešće nove vlade i suočavanje sa poslom, kako bi se taj plan implementirao u narednih četiri do pet godina.

„Istovremeno, biće neophodno pokazati kapacitet za primjenu i ubrzanje reformi, postizanje rezultata u oblasti vladavine prava, borbu protiv korupcije i transparentan postupak javnih nabavki“, dodao je Varhelji.

On je kazao da takav koncept treba da bude obostrano koristan i za region i za EU, „ali ne i za treće strane, i to je jedini politički uslov sa strane EK“.

Đukanović je pozdravio poruke o novom ekonomsko-investicionom planu za Zapadni Balkan, uz ocjenu da je to izuzetno vrijedna ponuda i prilika koja može doprinijeti ubrzanom razvoju regiona i Zapadni Balkan učiniti evropskijim.

Najčitanije