fbpx
NaslovnicaCovid19Državne službe pravovremeno reagovale

Državne službe pravovremeno reagovale

Podgorica, (MINA) – Državne službe u prethodnom periodu pravovremeno su i kvalitetno preduzimale sve aktivnosti zaštite zdravlja i života građana od epidemije koronavirusa i dosadašnje mjere poštuju se u veoma velikoj mjeri, ocijenjeno je na sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

NKT je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik tog tijela Milutin Simović, analiziralo epidemiološku situaciju u Crnoj Gori.

“Državne službe u prethodnom periodu pravovremeno i kvalitetno su preduzimale sve planirane aktivnosti na zaštiti zdravlja i života građana od epidemije novog koronavirusa”, navodi se u saopštenju.

Iz NKT-a su zahvalili građanima na razumijevanju ozbiljnosti situacije i odgovornom ponašanju i pozvali sve nadležne institucije da u postupanju prema prekršiocima bez izuzetka strogo sankcionišu svako utvrđeno kršenje mjera.

„NKT je sa zabrinutošću konstatovalo da pojedini ugostiteljski objekti omogućavaju građanima kupovinu napitaka u prenosnoj ambalaži i okupljanje u širem prostoru objekata što je eklatantan primjer kršenja naredbe donijete 15. marta“, kaže se u saopštenju.

Iz NKT su podsjetili da takvi postupci predstavljaju rizik po zdravlje i živote građana i upozorili da je Krivičnim zakonikom propisana novčana kazna ili zatvor do jedne godine za nepostupanje po propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Kako su kazali, za slučajeve kada usljed tog djela bude teško narušeno zdravlje neke osobe, propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina, a u slučaju smrti do dvanaest godina zatvora.

„Takođe je uočeno da pojedini privredni subjekti, a prije svih kompanije koje obavljaju građevinske radove, prevoze zaposlene u uslovima koji isključuju obaveznu socijalnu distance”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je tim privrednim društvima sugerisano da upodobe prevoz zaposlenih i organizaciju rada naredbama i preporukama.

Dodaje se da je NKT razmotrilo izvještaj o donacijama uplaćenim od otvaranja računa, 19. marta do danas u devet sati.

Navodi se da je u izvještajnom periodu uplaćeno 6.738.838 EUR i 56 hiljada USD, a odliv sa računa je 978.406 EUR.

foto: Vlada, Twitter

Konstatovano je da je struktura potrošnje svakog eura stavljena na uvid javnosti.

„U skladu sa Odlukom Vlade, stanje na računu NKT sa svim prilivima i odlivima, biće ažurirano svakog ponedjeljka na web portalu Vlade i na specijalizovanom portalu www.coronainfocg.me“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da se NKT upoznalo sa odlukom da sva tri operatora mobilne telefonije, uz saglasnost Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, otvore poseban broj 15888 na koji se slanjem svake SMS poruke sa sadržajem „DONACIJA“ uplaćuje jedan EUR na račun Crvenog krsta Crne Gore (CKCG).

„Na sjednici su kazali da očekuju da će operateri i CKCG omogućiti potpuni uvid i u donacije upućene ovim putem“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije