fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoZloupotreba vjerskih manifestacija ne priliči ozbiljnim EU kandidatima

Zloupotreba vjerskih manifestacija ne priliči ozbiljnim EU kandidatima

Podgorica, (MINA) – Aktuelna srbijanska garnitura na vlasti svoje unutrašnje političke dubioze i nerealizovane velikodržavne projekte pokušava prenijeti izvan vlastitih granica, odnosno u one djelove susjedstva gdje već postoji adekvatna politička infrastruktura, kazao je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

On je u intervjuu Pobjedi rekao da je i bez dubljeg poznavanja prilika jasno da je politika Beograda prema Podgorici jedno od matičnih mjesta kojima se generiše nestabilnost u Crnoj Gori.

Picula je nakon ustoličenja mitropolita Joanikija oštro osudio nasilje koje se desilo.

Nakon sedam dana od tih dešavanja, on je kazao da je to zasluživalo oštru osudu, navodeći da takav tip političke instrumentalizacije ili bolje reći zloupotrebe vjerskih manifestacija koje se pretvore u nasilje nikako ne priliči zemlji koja je već ostvarila neke važne i relevantne ambicije na dosadašnjim etapama puta prema članstvu u Evropsku uniju (EU).

Picula je dodao i da sve što se dešavalo na Cetinju otežava dokazivanje kapaciteta Crne Gore u procesu pristupanja.

On je ocijenio da nije riječ samo o izolovanom slučaju i da se neredi koji su pratili procesiju zapravo dio procesa za koje se može reći da traju više od godinu dana.

“Preciznije, od početka prve tranzicije vlasti nakon 30 godina jer se u međuvremenu nije efikasno konsolidirala nova vladajuća struktura”, kazao je Picula.

Prema njegovim riječima, sukob djelova vladajuće koalicije prečesto negativno djeluje na demokratske afinitete moderne Crne Gore.

“Ne ohrabruje ni što je crnogorska politika, kao i njeno društvo, kronično i zabrinjavajuće sučeljena”, dodao je Picula.

Picula je naveo da je važno da politizovana Crkva i klerikalizirana politika ne mogu biti iskreni promotori vrijednosti koje javno zagovaraju.

Na pitanje koliko sve to može usporiti ionako loš tempo neophodnih reformi za članstvo, Picula je kazao da je u kontekstu pristupanja Crne Gore EU, sve donedavno bilo moguće potvrditi kako je zemlja otvaranjem svih pregovaračkih poglavlja potrebnih za finalizaciju članstva, nesumnjivo usmjerena ka evropskim vrijednostima.

“Nažalost, ovaj je događaj indikator odstupanja od tog cilja. Dakle, Crnu Goru se poticalo da počne zatvarati poglavlja brže nego što ih je otvarala kako bi članstvom u EU zaokružila reformske napore”, rekao je Picula.

Tako je, kako je kazao, osim što trpi reputacijsku štetu, ipak otežala dokazivanje svojih kapaciteta u procesu.

Picula je dodao da se sa druge strane i EU posljednje dvije godine suočava s vrlo teškim problemima.

“Politika proširenja je neposredno prije pandemije ponovno dobila određeni zamah koji, nažalost, u međuvremenu opet usporava. EU neće dopustiti da njena sve osjetljivija ravnoteža bude dodatno ugrožena uključenjem nestabilnih zemlja kandidatkinja”, naveo je Picula.

On je ocijenio da se jedna od najvećih vrijednosti Crne Gore nalazi u multietničkoj i multikonfesionalnoj figuraciji i u dugoj istoriji mirnog suživota ljudi različitih uvjerenja.

“To je uostalom i premisa same EU. Takva baština treba ostati crnogorski adut, a ne prostor za autosabotažu”, rekao je Picula.

Upitan ko ima najveću odgovornost za trenutne podjele u crnogorskom društvu, Picula je kazao da je važno odgovoriti na pitanje koliko unutrašnjih političkih razlika Crna Gora može podnijeti, a da one ne blokiraju razvoj zemlje, odnosno put prema članstvu u EU.

“Odgovornost i briga prema svojim građanima temelj su svake uspješne zemlje”, dodao je Picula.

On je istakao da je u Crnoj Gori čak je 76 odsto građana na istraživanjima javnog mnijenja potvrdilo kako žele priključenje EU.

“Pa čak i da se radilo o manjem postotku, sasvim je očito kako Crna Gora mora vući odlučne poteze da bi iskorijenila nepravdu, korupciju, organizirani kriminal i druge oblike društvene patologije”, kazao je Picula.

Picula je ocijenio da se jedino tako mogu otključati potencijali za njen razvoj.

On je kazao da najveću odgovornost za ublažavanje endemskih podjela u crnogorskom društvu svakako ima vladajuća većina i da u praktičnim potezima i javnim istupima treba izbjegavati polarizaciju i zagovaranje revizionističkih ideja.

“Odgovorni su i svi koji dosad nisu shvatili da su za razvoj i prosperitet države potrebni transparentni i demokratični procesi umjesto galame, srdžbe, prozivanja i nekonstruktivnih argumentacija”, rekao je Picula.

Kako je kazao, nadam se da će odgovorni akteri na političkoj i javnoj sceni prepoznati vrijednosti modernog demokratskog društva te opravdati očekivanja građana, ali i prijatelja Crne Gore u EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije