fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoZdravstveni sistem ima poseban senzibilitet u pogledu zdravlja žena

Zdravstveni sistem ima poseban senzibilitet u pogledu zdravlja žena

Podgorica, (MINA) – Zdravstveni sistem ima poseban senzibilitet u pogledu brige o zdravlju žena, jer su one bile i ostale glavni stožer porodice i cjelokupnog društva, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je, na edukativnom sastanku na temu vakcinacije protiv HPV virusa u Crnoj Gori, u organizaciji Instituta za javno zdravlje (IJZ) i časopisa Medical, podsjetila da, dvije godine od donošenja odluke, vakcinacija protiv tog virusa nije počela.

“Zahvaljujući predanom radu tima stručnjaka i zdravstvenih profesionalaca, uz punu podršku Ministarstva zdravlja, obezbijedili smo preduslove da vakcinacija počne u septembru ove godine”, podsjetila je Borovinić Bojović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Borovinić Bojović je najavila da će, u međuvremenu, zdravstveni sistem uz koordinaciju IJZ-a sprovesti sve neophodne aktivnosti za početak imunizacije.

“Da bi se HPV vakcinacija sprovodila po uzoru na najuspješnije programe u svijetu, uključićemo sve činioce društva, u prvom redu roditelje djece koja su ciljna grupa, potom zdravstvene radnike, obrazovni sistem, nevladin sektor i medije”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je navela da je karcinom grlića materice, prema podacima Nacionalnog registra, četvrti po učestalosti obolijevanja i umiranja od malignih bolesti među ženama u Crnoj Gori, ne računajući nemelanomske tumore kože.

Kako je kazala, svi javno-zdravstveni autoriteti u svijetu poručuju da je za postepeno smanjenje obolijevanja i umiranja od karcinoma grlića materice neophodno temeljno, sistemsko i sveobuhvatno sprovođenje određenih aktivnosti.

“Prije svega, jačanje Nacionalnog registra za maligne neoplazme ali i kontinuirana promocija zdravlja, uključujući edukativne aktivnosti, kao i podsticanje žena na samoinicijativni redovan odlazak na ginekološke preglede”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je navela da je veoma je važno i uspostavljanje organizovanog sistemskog skrining programa za rano otkrivanje karcinoma grlića materice i HPV vakcinacija.

“Želim da poručim svim ženama, našim ćerkama, majkama, bakama da zdravstveni sistem ima poseban senzibilitet kada je briga o njihovom zdravlju u pitanju, jer su one bile i ostale glavni stožer porodice i cjelokupnog društva”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je navela da je cilj tog programa prevencija obolijevanja od karcinoma grlića materice ili otkrivanje bolesti u ranoj fazi kada je mogućnost izlječenja značajno veća.

“Još jednom pozivam sve žene da obavljaju redovne preventivne preglede, a roditelje da na vrijeme zaštite svoje djevojčice tako što će ih vakcinisati protiv HPV virusa”, poručila je Borovinić Bojović.
Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije