fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoVučić: Cilj da nestane srpski narod

Vučić: Cilj da nestane srpski narod

Beograd, (MINA) – Srbija će se boriti svim pravnim sredstvima da dokaže međunarodnoj javnosti da neko u Crnoj Gori pokušava da stvori novu crkvu, sa krajnjim ciljem nestanka srpskog naroda, rekao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

“U Crnoj Gori politika se miješa u unutrašnje crkveno uređenje i suštinski duhovne stvari”, kazao je Vučić, poslije razgovora s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinejem, prenosi Tanjug.

On je naveo da Srbija potpuno razumije stav SPC po pitanju dešavanja u Crnoj Gori, ali da mora da bude nešto obazrivija.

„Ne želimo Crnoj Gori da radimo ono što su oni nama činili, miješajući se na najbrutalniji način ne samo u unutrašnje stvari Srbije, već su srušili njen teritorijalni integritet i međunarodno pravo, tako što su priznali Kosovo“, rekao je Vučić.

On je kazao da se u Crnoj Gori politika miješa u unutrašnje crkveno uređenje i suštinski duhovne stvari i čak osniva novu crkvu.

Vučić je poručio Crnoj Gori da ne može da zabrani Srbiji da iskaže zabrinutost za stanje i poštovanje ljudskih prava svog naroda.

“Možete da razumijete kada neko iz skuta katoličke crkve, poput Martina Lutera, želi da izađe iz nje, ali ne možete da razumijete da neki političari osnivaju nove crkve i ne zaustavljaju se tu, već smatraju da je potrebno da se oduzme imovina crkve, koja ima viševjekovno vlasništvo nad njom i dokaze o tome kroz različite paprire”, naveo je Vučić.

On je kazao da su skoro 30 odsto stanovništva Crne Gore Srbi, da nijesu dio vlasti, ne mogu da dobiju svoja prava i utiču na političke i druge značajnije stvari u Crnoj Gori.

“Kada se to pitanje postavi, onda dobijate odgovor kako se radi o velikoruskoj politici i kako će da odgovore na sve, a za to dobijaju podršku NATO i EU. Nije slučajno da su juče dobili podršku evroparlamentaraca, koji se miješaju i kod nas. Ovo nema nikakve veze sa Rusima”, naglasio je Vučić.

On je naveo da je to samo početak, jer će poslije toga da se „ide na formiranje pravoslavne crkve na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj“.

Vučić je kazao da će Srbija poštovati zahtjev patrijarha Irineja da pomogne srpskom narodu, naglasivši da Srbija voli i poštuje svoj narod.

« Insistiraćemo na jedinstvu srpskog naroda, nećemo dozvoliti kidanje nacionalnog srpskog tkiva. Nadam se da patrijarh nije u pravu kada govori o protjerivanju Srba, ali sam već više puta rekao, mi nikada nikome ne prijetimo, samo prijete našem narodu, i da ćemo samo biti uz svoj narod, a novih « Oluja » i progona srpskog življa na balkanskim prostorima neće biti», rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija i Crna Gora moraju da budu najbliže države.

« Ne postoji niko bliži i želimo da ne postoji u Crnoj Gori niko bliži od Srbije. Moraju da razumiju koliko je ovo bolno pitanje za nas. Ako sebi dajete za pravo da se miješaju u untrašnje uređenje Srbije, nemojte molim vas da zabranite da iskazujemo zabrinutost za stanje i poštovanje ljudskih prava našeg naroda. Ničim vas nećemo ugroziti», naglasio je Vučić.

On je dodao da je donijeta odluka da se dodatno pomognu srpske organizacije u Crnoj Gori, naučne, kulturne i druge, osim političkih organizacija, sa ciljem očuvanja identiteta srpskog naroda, ne ugrožavajući i nikome ne želeći ništa loše.

Irinej je kazao da ne zna s kojim predstavnikom srpske crkve je crnogorski predsjednik Milo Ðukanović razgovarao o formiranju pravoslavne crkve u Crnoj Gori, navodeći da je možda riječ o ljudima iz Crne Gore, ili okruženja.

“Ne znam, vjerovatno sa ljudima iz Crne Gore, ili ljudima izvan nje, možda sa našim komšijama, da ne pominjem kojim”, rekao je Irinej.

On je naveo da je to stari plan i stara namjera, koja sada oživljava.

Prema riječima Irineja, sada se stvara jedno mišljenje i jedna nova nacija, crnogorska, koja „treba da istisne potpuno sve što se zove srpsko“.

“U ovoj politici, ima tu dosta ljudi iz crkve, koji kumuju ovom stanju. Nadam se da će mnogi koji su bili za tu ideju crnogrske crkve i crnogorske nacije da uvide situaciju i kuda sada ide i da će vjerovatno promijeniti mišljenje”, kazao je Irinej.

Najčitanije