fbpx
NaslovnicaCrna GoraViše od polovine građana smatra da mediji imaju političke afilijacije

Više od polovine građana smatra da mediji imaju političke afilijacije

Podgorica, (MINA) – Više od polovine crnogorskih građana, 52 odsto smatra da crnogorski mediji imaju političke afilijacije, a čak 48 odsto ispitanika da mediji rade u interesu političkih struktura, pokazalo je istraživanje Digitalnog forenzičkog centra (DFC) o upotrebi medija i medijskoj pismenosti.

Iz DFC-a su kazali da je istraživanje urađeno od 30.marta do 15. aprila, na reprezentativnom uzorku od 1.022 punoljetnih građana.

“Nešto više od polovine crnogorskih građana (52 odsto smatra da crnogorski mediji imaju političke afilijacije. Čak 48 odsto ispitanika smatra da mediji rade u interesu političkih struktura. Svega 7,5 odsto ispitanika ocjenjuje da mediji rade u interesu građana”, navodi se u saopštenju DFC-a.

Ističe se da, prema dobijenim odgovorima, više od tri četvrtine građana navode televiziju kao medij koji svakodnevno koriste.

“Međutim, taj procenat (76,5 odsto odsto) znatno je niži u odnosu na podatke iz prošle godine (87,8 odsto) i naročito iz 2020. godine kada je televiziju svakodnevno gledalo 91,6 odsto”, navode iz DFC-a.

Kako su kazali, skoro dvije trećine ispitanika koristi društvene mreže, odnosno njih 64,7 odsto, portale prati skoro 60 odsto ispitanika, dok manji broj sluša radio (46,7 odsto) i čita dnevnu štampu (28,6 odsto).

Iz DFC-a su objasnili da su, analizirajući dobijene odgovore o stepenu povjerenja u medije, najveću srednju ocjenu dobili radio 3,35 odsto i televizija 3,23 odsto, dok su najnižu ocjenu povjerenja građani dali društvenim mrežama 2,84 odsto.

Oni su rekli da se, kada se uporede podaci iz prethodne dvije godine, bilježi blagi rast prosječne ocjene povjerenja u televizije.

Navodi se da građani u najvećoj mjeri vjeruju Televiziji Vijesti 32,2 odsto, Dnevnim novinama Vijesti 40,8 odsto i portalu Vijesti 27,8 odsto.

“Od ostalih televizijskih kuća, 26,4 odsto građana, odnosno svaki četvrti, primarno najviše vjeruje RTCG, dok 16,6 ispitanika svoje povjerenje daje Prva TV, a 13,1 odsto navodi televiziju Nova M. Slijede TV 777, TV Adria, Gradska TV i Al Jazeera TV sa procentima ispod pet odsto”, kazali su iz DFC-a.

Ističe se da, kada su u pitanju portali, nakon Vijesti građani najviše vjeruju portalu CDM 14,9 odsto, a slijede RTCG, Portal Analitika i IN4S.

Iz DFC-a su naveli da trećina ispitanika 32,8 odsto smatra da su crnogorski mediji objektivni i profesionalni u izvještavanju i da se pridržavaju etičkog kodeksa, a da svaki četvrti ispitanik (25,3 odsto) negativno ocjenjuje medijsko izvještavanje u kontekstu profesionalnosti, etike i objektivnosti

“Iako 41,5 odsto građana navodi da mediji ne utiču na formiranje njihovih stavova, istraživanje pokazuje da uticaj medija na lične stavove građana raste u odnosu na prethodne dvije godine mjerenja”, istakli su iz DFC-a.

Oni su kazali da se trećina ispitanika izjasnila da mediji koriste činjenice pomiješanje sa glasinama u svom izvještavanju, dok nešto manji procenat smatra da mediji ne provjeravaju temeljno informacije koje objavljuju.

Navodi se da je značajan i procenat ispitanika koji vjeruju da mediji često ili gotovo uvijek različito izvještavaju o istom događaju u odnosu na druge medije – 38,4 odsto.

Istraživanje je ukazalo da je više od tri četvrtine građana barem jednom uočilo lažne vijesti u crnogorskim medijima, što govori da je u odnosu na 2021. godinu porastao broj građana koji svakodnevno ili često primjećuju lažne vijesti.

“Većina ispitanika navela je da se to dogodilo na internetu 65,3 odsto, dok su lažne vijesti najmanje zastupljene na televiziji, radiju i štampanim medijima”, navode iz DFC-a.

Prema njihovim riječima, gotovo svaki treći ispitanik, 29,4 odsto, ocijenio je da je problem lažnih vijesti i dezinformacija prilično izražen, a 7,9 odsto da je u potpunosti izražen.

Iz DFC-a su rekli da je trećina ispitanika navela da najvjerovatnije ne bi uradili ništa ukoliko bi primijetili lažnu vijest na društvenim mrežama i da bi je vjerovatno ignorisali.

“Taj udio ispitanika je nešto niži u odnosu na podatke iz prošle godine kada je isti stav imalo 36,6 odsto ispitanika. Kao način reagovanja na lažne vijesti, oko trećine ispitanika je navelo da bi o tome razgovarali sa svojim prijateljima i kolegama i članovima porodice”, kaže se u saopštenju DFC-a.

Navodi se da, iako se u odnosu na prethodne dvije godine smanjio procenat građana koji smatraju da je potrebno da država kontinuirano nadzire i kontroliše medijske sadržaje na internetu sa ciljem zaustavljanja dezinformacija i lažnih vijesti, taj broj je i dalje prilično visok 43,7 odsto.

Iz DFC-a su istakli da raste broj ispitanika koji smatraju da država ne treba da kontroliše medijski sadržaj na internetu, dok svaki peti ispitanik nema stav.

“Građani koji ocjenjuju da je kontrola medijskog sadržaja neophodna u nekim slučajevima naglašavaju da ne bi podržali nikakvu formu cenzure”, kazali su iz DFC-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije