fbpx
NaslovnicaCrna GoraJoanikije: Ustoličenje mitropolita isključivo vjerski čin

Joanikije: Ustoličenje mitropolita isključivo vjerski čin

Podgorica, (MINA)- Ustoličenje mitropolita je isključivo vjerski čin i njemu ne treba pridavati nikakve političke oznake, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Joanikije je poručio da “Bogom zaklinje sve da se očuva mir i bratska sloga u Crnoj Gori”.

“U ovoj više nego napetoj situaciji na Cetinju i u Crnoj Gori, mi smo željeli da maksimalno doprinesemo miru i stabilnosti Crne Gore, da se ne zapodjeva svađa i razdor među braćom, posebno ne na Cetinju”, rekao je Joanikije.

Kako je kazao, zbog toga su prihvatili preporuke pametnih i dobronamjernih ljudi, da taj skup bude isključivo vjerskog karaktera, da ga smanje, ali da se nikako ne izgubi njegova suština.

Joanikije je dodao da će na skupu biti sveštenstvo, predstavnici crkvenih opština i nekoliko gostiju.

“Ali i pored te skromnosti, ovaj će skup biti i miran i blagosloven, i nadamo se, da će zaista se ispuniti naša želja, da sve prođe mirno i da svako ko dođe toga dana na Cetinje ponese mir u svojoj duši, a ne mržnju i rat”, poručio je Joanikije.

Joanikije ističe da pravo da se ustoliči u Cetinjskom manastiru ne pripada samo njemu, već cijelom sveštenstvu, monaštvu i vjernom narodu Mitropolije crnogorsko-primorske.

On je kazao da oni koji žele to da ospore, to učine putem “zakona i putem legitimnih institucija i procesa”.

Kako je kazao, kontinuitet Zetske episkopije, potom Mitropolije, iz koje je nastala Mitropolija crnogorsko-primorska, toliko je jasan i toliko ubjedljiv i njega svjedoče zetski episkopi i mitropoliti, a kasnije i mitropoliti crnogorski i crnogorsko-primorski.

“Ja sam 56. episkop i mitropolit ove Svetosavske mitropolije koja je ustanovljena prije 800 godina, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se istoličava u Cetinjskom manastiru”, kazao je Joanikije.

Joanikije je ocijenio da nijedan kontinuitet u Crnoj Gori nije toliko jasan kao taj i nijedno pravo nije toliko jasno, blistavo i neporecivo kao to.

“Pravo na ustoličenje u ovoj svetinji pripada ne samo meni, nego cijelom sveštenstvu, monaštvu i vjernom narodu Mitropolije crnogorsko-primorske”, rekao je Joanikije.

On je poručio da ako neko osporava to pravo, a posebno oni koji se stalno pozivaju na državu kao zastupnici i čuvari države, neka pokušaju da to pravo ospore putem zakona i putem legitimnih institucija i procesa, koji se mogu pokrenuti.

Joanikije je kazao da će na ustoličenje doći patrijarh srpski Porfirije i podsjetio da je veliki broj srpskih patrijaraha je kroz istoriju posjećivao i Crnu Goru i Cetinjski manastir.

“Ja sam ovdje hirotonisan uz blagoslov našeg blaženopočivšeg mitropolita rukom svetog Patrijarha Pavla, prije pune 22 godine ovdje u Cetinjskom manastiru”, kazao je Joanikije.

Prema njegovim riječima, ovog puta imaju važne goste i pozvao je sve da u miru i sa radošću dočekaju ugledne goste iz drugih pomjesnih pravoslavnih crkava, koji dolaze na ustoličenje.

“Dolaze nam predstavnici, arhijereji Božiji, iz Jerusalimske patrijaršije, iz Ruske pravoslavne crkve, Ukrajinske pravoslavne crkve, Ruske zagranične crkve, Poljske pravoslavne crkve, Bugarske pravoslavne crkve, Pravoslavne crkve čeških i slovačkih zemalja i Albanske pravoslavne crkve, može biti da će doći još neki drugi važni gosti iz drugih pomjesnih crkava”, naveo je Joanikije.

On je istakao da želi da Cetinje bude grad u koji se rado dolazi, a ne grad koji se zbog incidenata i raznih problema zaobilazi.

Joanikije je kazao da oni žele da Cetinje bude grad u koji se rado dolazi i da je Cetinjski manastir mjesto gdje se ljudi mire.

Ustoličenje episkopa, mitropolita, kako je kazao, treba da donese mir i spokoj i tom Svetom hramu i cijelom narodu u Crnoj Gori.

“To je naša želja.Neka Božji blagoslov, blagoslov desnice Svetoga Jovana Krstitelja i sila Časnoga i životvornoga krsta, blagoslov Svetoga Petra Cetinjskoga bude na svima, na svim vjernim, na svim građanima Crne Gore i na cijeloj Crnoj Gori. Amin, Bože daj i sada i uvijek i u vjekove vjekova”, zaključio je Joanikije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije