fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoUrednici i novinari da budu svjesni svoje odgovornosti

Urednici i novinari da budu svjesni svoje odgovornosti


Podgorica, (MINA) – Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija apelovalo je na Agenciju za elektronske medije (AEM) da preduzme aktivnosti iz svoje nadležnosti u vezi sa sadržajem koji je emitovan u Dnevniku Gradske televizije 23. oktobra.

Ministrastvo je saopštilo da od osnivača medija, urednika i novinara očekuju da budu duboko svjesni svoje odgovornosti i posljedica do kojih može dovesti zloupotreba profesije.

Navodi se da zadatak Ministarstva nije da utvrđuje sankcije zbog eventualnog kršenja Zakona ili Kodeksa novinara.

“Zbog čega smo apelovali na AEM da preduzme aktivnosti iz svoje nadležnosti u vezi sa sadržajem koji je emitovan u Dnevniku Gradske televizije 23. oktobra”, kaže se u reagovanju.

Ocjenjuje se da je to, prije svega, zadatak pravosudnih organa, što je definisano Zakonom o medijima.

“Uz to, to je zadatak samoregulatornih mehanizama, koji su, shodno dobroj praksi, samostalni u odnosu na Vladu i same medije”, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo, kako se ističe, ni na koji način se nije miješalo i neće se miješati u uređivačku politiku medija.

“Utvrđivanje svih eventualnih kršenja je u nadležnosti drugih organa i zato uvijek apelujemo na pravovremenu reakciju iz domena njihovih nadležnosti”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da etično novinarstvo može da se razvije samo u atmosferi u kojoj je sloboda zagarantovana i zbog toga je posvećeno stvaranju optimalnog ambijenta za slobodno i profesionalno novinarstvo u Crnoj Gori.

“Prave etičke standarde mogu kreirati samo nezavisni medijski stručnjaci i nezavisna profesionalna tijela, a svaki drugi pokušaj nametanja standarda novinarima predstavljao bi samovoljnu restrikciju njihovih legitimnih sloboda i ograničavanje slobodnog protoka informacija u društvu”, kaže se u reagovanju.

Upozorava se da zabrinjava što u Crnoj Gori još nije zaživio efikasan i kredibilan samoregulatorni mehanizam, zbog čega će se “naše snage dodatno uložiti u taj proces”.

“Za poštovanje programskih standarda TV stanica nadležan je nezavisni regulator, AEM. U Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija ohrabrujemo sve, koji imaju prigovor ili žalbu na spomenuti programski sadržaj, da se u formi žalbe obrate AEM-u”, kaže se u saopštenju.

Taj vladin resor očekuje od osnivača medija, urednika i novinara da budu duboko svjesni svoje odgovornosti i posljedica do kojih može dovesti zloupotreba profesije.

Podsjeća se da se i u najnovijem izvještaju Evropske komisije o napretku navodi da je medijska scena u Crnoj Gori veoma polarizovana.

“Ali je primijećeno da Medijska strategija koju pripremamo u saradnji sa medijskom zajednicom i civilnim sektorom ima potencijal da omogući širok i inkluzivan dijalog i doprinese uređenju medijske sfere u skladu sa najvišim međunarodnim i evropskim standardima”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...