fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoU više zdravstvenih ustanova pregledi mladeža bez zakazanog uputa

U više zdravstvenih ustanova pregledi mladeža bez zakazanog uputa


Podgorica, (MINA) – U više zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori u četvrtak će povodom Evropskog dana borbe protiv melanoma biti organizovani preventivni pregledi mladeža bez zakazanog uputa od izabranog ljekara.

Iz udruženja dermatovenerologa Crne Gore, kazali su da je Euromelanoma evropska humanitarna kampanja prevencije raka kože koja ima za cilj otkriti maligni tumor kože, tj. melanom u ranoj fazi.

Oni su naveli da je medijska kampanja Euromelanoma i ove godine usmjerena je na informisanje javnosti o neophodnoj adekvatnoj zaštiti od UV zračenja, kako zaštiti od sunca, tako i zaštiti od vještačkih izvora ultravioletnog zračenja, prije svega u solarijumima.

Specijalista dermatovenerologije i nacionalni koordinator Euromelanoma kampanje Ana Popović,
rekla je da su dermatolozi u javnom zdravstvenom sektoru u Crnoj Gori, uz podršku klinike, bolnica i domova zdravlja prepoznali značaj kampanje i podržali je humanitarnim radom.

Popović je navela da su se pozivu udruženja odazvale i dvije privatne zdravstvene klinike u Podgorici.

“Ankete koje ispunjavaju pacijenti i ljekari tokom kampanje, nakon statistističke obrade podataka iz cijele države, šalju se centrali Euromelanoma organizacije u Brisel. Time će biti evidentiran tačan broj pregleda i broj otkrivenih melanoma i drugih malignih tumora kože u odnosu na broj pregledanih pacijenata”, kazala je Popović.

Ona je istakla da će to biti prvi put da se rezultati kampanje iz cijele države prezentuju Euromelanoma organizaciji i drugim Evropskim udruženjima dermatologa, a da Crna Gora postaje respektibilan član ovih i sličnih Evropskih asocijacija.

Popović je rekla da je ovogodišnja kampanja posvećena melanomu pod sloganom “Ne krivite godine već UV zračenje” i da ima za cilj da skrene pažnju da životne navike, zanimanje i prošlost utiču na vaš rizik za razvoj melanoma.

“Kampanju u Crnoj Gori organizuje Udruženje dermatovenerologa Crne Gore u saradnji sa Evropskom akademijom za dermatologiju i venerologiju i Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore”, objasnila je Popović.

Ona je rekla da se u Crnoj Goru melanom najčešće otkrije tek u uznapredovanoj fazi kada su izgledi za izliječenje manji, pa su edukativne aktivnosti stanovništva od velikog značaja.

Popović je kazala da o prevenciji melanoma ne treba razmišljati samo tokom ljetnjih mjeseci, već se o koži mora brinuti stalno, u svim situacijama u kojima je koža izložena suncu.

“Brojke nam o tome najbolje govore. Oko 3,5 miliona Evropljana ima dijagnostikovan rak kože svake godine, više od 100 hiljada slučajeva melanoma se dijagnostikuje svake godine, a više od 22 hiljada Evropljana svake godine umre od melanoma”, upozorila je Popović.

Ona smatrra da su to poražavajući podaci jer ukazuju na otkrivanje melanoma u kasnom stadijumu bolesti i pokazatelj su neophodnosti adekvatnije prevencije i rane dijagnoze melanoma.

Popović je rekla da su mladeži sasvim uobičajena pojava na koži i da ih gotovo svi imaju, ali da se osim dobroćudnih na koži mogu pojaviti i zloćudne promjene.

Prema njenim riječima, prednost raka kože u poređenju s ostalim tumorima je upravo mogućnost da se na vrijeme uoči.

“Kampanja Euromelanoma edukuje zajednicu o važnosti samopregleda kože i otkrivanja sumnjivih promjena u najranijoj fazi, kada je i mogućnost izliječenja približno 100m odsto. Euromelanoma kampanja je primarno namijenjena onima koji na svom tijelu uoče sumnjive promjene, ali ih ignorišu”, kazala je Popović.

Iz Udruženje su objasnili da je kampanja započeta u Belgiji još 1999. godine i proširila se na 33 zemlje koju besplatno i dobrovoljno vodi mreža evropskih dermatologa. Godišnja kampanja podrazumijeva organizovanje besplatnih skrining pregleda kože u državnim i privatnim dermatološkim ambulantama.

Medijska kampanja Euromelanoma 2022. i ove godine usmjerena je na informisanje javnosti o neophodnoj adekvatnoj zaštiti od UV zračenja, kako zaštiti od sunca, tako i zaštiti od vještačkih izvora ultravioletnog zračenja, prije svega u solarijumima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Košarkaši Podgorice sjutra sa Vojvodinom

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Podgorice igraće sjutra pred svojim navijačima protiv novosadske Vojvodine prvu...