fbpx
NaslovnicaCrna GoraTrenutno nema opasnosti od ekolološkog incidenta u TE Pljevlja

Trenutno nema opasnosti od ekolološkog incidenta u TE Pljevlja

Podgorica, (MINA) – Nivo vode u taložištu Maljevac Termoelektrane (TE) Pljevlja je u zoni sigurnosti, i trenutno ne postoji opasnost od ekološkog incidenta, konstatovano je nakon što su predstavnici Vlade, obišli taj lokalitet.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma saopšteno je da su, zbog informacija o prijetnji od izlivanja voda iz taložišta Maljevac, taj lokalitet danas obišli državni sekretar za ekologiju Danilo Mrdak i državni sekretar za energetiku Marko Perunović.

Oni su, kako se navodi, razgovarali sa dijelom rukovodstva TE Pljevlja i Elektroprivrede (EPCG) kako bi razmotrili na koji način prevazići opasnost od prelivanja i spriječiti da situacija preraste u ekološki incident.

„Nakon obilaska lokaliteta Maljevca, konstatovano je da trenutno ne postoji opasnost od ekološkog incidenta i da je nivo vode u zoni sigurnosti“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da su Mrdak i Perunović u razgovoru sa dijelom rukovodstva Termoelektrane i EPCG dogovorili da se u najkraćem roku formira sistem upravljanja kriznom situacijom u slučaju potencijalne opasnosti od prelivanja voda iz taložišta.

„Ustanovljeno je formiranje timova sa obje strane koji će definisati način reagovanja ukoliko dođe do kritične situacije“, kaže se u saopštenju.

Menadžment TE i EPCG je, kako se navodi, saopštio da će preuzeti sve radnje da ne dođe do neželjene situacije prelivanja voda.

Mrdak je rekao da je prioritet svih prioriteta zdravlje ljudi i zdravlje ekosistema u Pljevljima.

„Pljevlja su mnogo dala za Crnu Goru, a dosta trpjela. Vrijeme je da se ta situacija promijeni. Naša posjeta predstavlja našu brigu za Pljevlja, kako bi spriječili da se ikada više desi bilo kakav ekološki incident i trovanje Ćehotine”, naveo je Mrdak.

On je istakao da je vrijeme da se dio o ekološkoj državi iz Ustava pretvori u realnost, zbog čega je došao da zajednički sa ljudima iz TE Pljevlja i EPCG pronađu rješenje u vezi sa taložištem Maljevac.

Perunović je kazao da je cilj današnje posjete Pljevljima bio da se ustanovi situacija i zajednički dogovore najbolji mehanizmi za sprječavanje opasnosti od prelivanja voda.

„Željeli smo da vidimo koje je rješenje predvidio menadžment u slučaju najgore situacije, to jeste, kako su predvidjeli smanjenje i kontrolisanje vodostaja“, zaključio je Perunović.

Najčitanije