fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoSlovenija stavila na sto pitanje proširenja na Zapadni Balkan

Slovenija stavila na sto pitanje proširenja na Zapadni Balkan


Podgorica, (MINA) – Slovenija kao predsjedavajuća u Savjetu Evropske unije (EU), potrudila se da stavi na sto pitanje proširenja na Zapadni Balkan, kazao je predsjednik Državnog zbora Slovenije Igor Zorčič.

Zorčić je na konferenciji za novinare sa predsjednikom Skupštine Alekskom Bečićem, rekao da je Crna Gora na tom području postigla najveći napredak.

“Slovenija je, kao i do sada, i ubuduće, spremna Crnoj Gori pružiti političku i tehničku podršku kako bi do ulaska u EU zaista i došlo.
Kako bi došlo do uspjeha u toj saradnji, treba povećati i produbiti i parlamentarnu saradnju”, ocijenio je Zorčić.

On je istakao da su se on Bečić, dogovorili da ćemo učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi produbili saradnju između grupa prijateljstva.

“Moguća je i saradnja u okviru grupe poslanica u parlamentima, gdje bi se mogle na tim forumima razmijeniti iskustva kako po pitanju reformi i usvajanja zakonodavstva, tako da bi država kao Crna Gora mogla ući u Evropsku uniju”, smatra Zorčić.

On je rekao da su on i Bečić razmijenili iskustva kako voditi parlament u uslovima epidemije i da je to teško ne samo u EU, nego i u svijetu.

“U Sloveniji se možemo suočavati sa raznim opstrukcijama opozicije, a u Crnoj Gori čak i nekih vladajućih stranaka i zato je toliko važnije naći načina kako voditi taj društveni i parlamentarni dijalog”, kazao je Zubčić.

Zorčič je zaključio da se na parlamentarnom nivou nađe neki konsens kako se trendovi ne bi nastavili i kako bi se poduprla evropska perspektiva i napredak i da vjeruje da će tome značajno doprinijeti ova posjeta, kao i dalje saradnje između obje zemlje.

Bečić je kazao da dvije države karakteriše bliskost naroda činjenica da nemaju otvorenih pitanja, niti bilo kakvih problema u bilateralnim odnosima.

On je rekao da Crna Gora i Slovenija imaju zajedničku istoriju, da dijele zajedničku sadašnjost i da idu zajednički u uspješnu evropsku i evroatlantsku budućnost.

Bečić se zahvalio Sloveniji na velikoj političkoj i ekspertskoj stručnoj pomoći koju je pružala i pruža Crnoj Gori i na polju evroatlantskih integracija.

On je rekao da je Slovenija odigrala veliku značajnu ulogu da bi Crna Gora postala punopravna članica NATO-a.

“Ali i na polju evropskih integracija, gdje je Slovenija i sada, predsjedavajući Evropskom unijom, pokazala zaista punu privrženost afirmaciji politike proširenja ka zemljama Zapadnog Balkana”, istakao je Bečić.

On je kazao da je Crna Gora otvorila sva pregovaračka poglavlja, da je lider u evropskim integracijama Zapadnog Balkana, da ima stoprocentnu usklađenu politiku sa politikom EU, ima usklađenu monetarnu politiku sa monetarnom politikom EU i rekordnih 80 odsto podrške građana u procesu evropskih integracija i da

Bečić smatra takva Crna Gora i sa 600 hiljada stanovnika, defitinitivno ne može da poremeti bilo kakve strateške tokove unutar Unije.

“Očekujem i naravno, siguran sam da će dobiti dalju podršku Slovenije na evropskom putu, a vjerujem da će to zajednički rezultirati uspjehom zbog kojeg će se radovati, ne samo građani Crne Gore, već i građani Slovenije da Crna Gora postane prva naredna članica EU”, istakao je Bečić.

On je poručio da Crna Gora nema bilo kakvu dilemu, da je evropski i evroatlantski put bez alternative.

“Ali vjerujem da je uspješan završetak evropskih integracija i činjenica da očekujemo i da se zalažemo da Crna Gora postane prva sljedeća članica EU, snažna poruka i velika potreba i EU da bi motivisala druge zemlje Zapadnog Balkana da nastave putem evropskih integracija i da zemlje Zapadnog Balkana niti žele niti će imati drugi put”, naveo je Bečić.

On je rekao da se sa Zorčićem usaglasio da sa pozicija koje pokrivaju, koje su uvijek izazovne u složenim političkim prilikama i zemljama parlamentarnih demokratija, treba da nastave da doprinose smanjenju tenzija, polarizacije.

“Eleminisanju svega što su ekstremizmi i primitivizmi na političkoj pozornici, kako bi afirmisali dijalog, mir i toleranciju kao puteve bez alternative”, rekao je Bečić.

Bečić boravi u zvaničnoj posjeti Republici Sloveniji na Zorčiča.

Bečić će se sastati se i sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, kao i sa delegacijom šefova klubova poslanika na čijem čelu će biti Danijel Krivec, predstavnik poslaničke grupe Slovenačke demokratske stranke u Državnom zboru.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije