fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoSkoro 40 odsto novinara ima zaradu manju od prosječne

Skoro 40 odsto novinara ima zaradu manju od prosječne

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori 38 odsto novinara ima zaradu manju od prosječne, pokazalo je istraživanje Sindikata medija (SMCG).

Istraživačica SMCG Bojana Konatar, na konferenciji u organizaciji Sindikata i Građanske alijanse, rekla je da svaki četvrti novinar ima zaradu na nivou prosječne u državi.

Ona je navela da je onlajn anketa poslata na više od 200 adresa i da su dobili odgovore od 87 novinara i urednika.

„Kada je u pitanju ekonomski i socijalni položaj novinara, istraživanje je pokazalo da su ispitanici uglavnom fakultetski obrazovani, 84 odsto, ali je svega 32 odsto njih istaklo da je riječ o fakultetima koji su povezani sa novinarstvom i medijima”, kazala je Konatar, prenosi PR Centar.

Ona je dodala da je čak 63 odsto anketiranih u novinarstvu duže od deset godina, 75 odsto radi samo za jednu redakciju, nešto više od 18 odsto radi za dvije, a šest odsto i za više od dvije redakcije.

Istraživanje je, kako je kazala Konatar, pokazalo da prosječni dan novinara, za više od trećine zaposlenih, traje duže od osam sati.

Ona je istakla da osam sati dnevno radi oko 23 odsto anketiranih, a nešto više od 12 odsto njih radi šest sati dnevno.

Konatar je navela da čak 79 odsto novinara radi prekovremeno, od čega njih 37 odsto često, a 41 odsto je reklo da je ponekad radilo na taj način.

“Međutim, podatak da njih čak 69 odsto nije dobilo nikad nadoknadu za prekovremeni rad govori o tome kakav je njihov položaj u redakcijama“, rekla je Konatar.

Ona je, govoreći o zaradama novinara, kazala da je istraživanje pokazalo da su one uglavnom fiksne i da je 64 odsto ispitanika dalo taj odgovor.

Konatar je dodala da za deset odsto ispitanika plata zavisi od učinka, a za šest odsto dio plate je fiksan, dok ostatak zavisi od učinka.

„Najveći dio novinara je rekao da su njihova primanja redovna, 74 odsto njih, a u 18 odsto slučajeva su uglavnom redovna, dok su u šest odsto slučajeva neredovna primanja”, navela je Konatar.

Ona je ukazala da je svaki treći novinar rekao da je njegov materijalni položaj gori od početka pandemije do danas.

Konatar je istakla da 38 odsto novinara ima zaradu manju od prosječne – 500 EUR.

„Platu veću od 600 EUR ima 30 odsto anketiranih, a svaki četvrti novinar u Crnoj Gori prima između 500 i 600 EUR neto, i može se reći da ima zaradu na nivou prosječne u državi“, kazala je Konatar.

Ona je navela da je su anketirani novinari kazali da imaju veliku slobodu u radu, ali da je čak 45 odsto nekada cenzurisalo sadržaj.

„Takođe, 37 odsto anketiranih osjeća neku vrstu miješanja ili političkog pritiska u radu. Poseban problem je što sami novinari kažu da nijesu solidarni – 80,5 odsto anketiranih, dok 86 odsto njih smatra da su materijalno ugroženi“, rekla je Konatar.

Predstavnica Radija Berane, Milena Bubanja Obradović, kazala je da su problemi sa kojima su suočeni zaposleni u lokalnim medijima veliki i lako uočljivi.

Ona je navela da se problemi preslikavaju na ostale zaposlene u medijima u Crnoj Gori.

„Od 16 lokalnih javnih emitera čiji su osnivači opštine, samo njih sedam ima pozitivno poslovanje. Samo tri lokalna javna emitera ostvaruju značajan prihod, od par desetina hiljada EUR“, rekla je Bubanja Obradović.

Ona je kazala da je u bogatijim opštinama situacija u lokalnim medijima na boljem nivou, navodeći da je sedam lokalnih emitera poslovalo negativno i da imaju jako velika poreska dugovanja.

„Najteža situacija je u Radio Televiziji Rožaje, Radiju Ulcinj, Radio Televiziji Pljevlja, Radiju Cetinju“, navela je Bubanja Obradović.

Predrag Nikolić iz SMCG rekao je da u Crnoj Gori na malom tržištu postoji veliki broj medija i da je od 189 medija u prošloj godini, samo njih 70 poslovalo pozitivno, 14 je bilo na nuli, dok je 68 poslovalo negativno, a za 34 nijesu dobili podatke.

„Najveći plus je imala Radio Televizija Crne Gore, jer 90 odsto prihoda dolazi iz državnog budžeta. Dnevna i nedjeljna štampa je i dalje ima najveći prihod među privatnim medijima, dok privatne televizije i pored trendova poboljšanja i dalje posluju u minusu”, rekao je Nikolić.

On je kazao da postoji veliki broj radio stanica, sa malim brojem zaposlenih, koji posluju pozitivno.

Nikolić je dodao da je blizu polovine prihoda medija dolazilo iz javnih izvora, ostatak uglavnom iz marketinga.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije