fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoSekulović: Na Cetinju je mogao izbiti oružani sukob

Sekulović: Na Cetinju je mogao izbiti oružani sukob

Podgorica, (MINA) – Procjene Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost su bile da je na Cetinju moglo da dođe do upotrebe oružja s mogućim prelivanjem nemira na ostatak Crne Gore, rekao je minister unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Sekulović je, u intervjuu Vijestima, potvrdio da je premijer Zdravko Krivokapić tražio njegovu i smjenu direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

“Javno sam više puta, i u Skupštini Crne Gore, saopštio da potpuno stojim iza menadžmenta Uprave policije i da ću dijeliti i njegove uspjehe i neuspjehe”, kazao je Sekulović.

On je kazao da je u jednom momentu ponudio ostavku u slučaju da neko od pomoćnika direktora Uprave policije, kojima je bilo ponuđeno da budu novi direktori, preuzme funkciju.

“To je podrazumijevalo ostavku Brđanina, koju je on nudio. Međutim, svi pomoćnici direktora Uprave policije odbili su da budu novi direktori, pa nije bilo potrebe da dajem ostavku jer je Brđanin ostao na funkciji”, rekao je Sekulović.

On je poručio da fotelje nije željan, niti će se za nju grčevito boriti.

“Ako ovaj ministar unutrašnjih poslova smeta zato što nikome nije dozvolio da politizuje ovaj organ, onda nek to bude veliki grijeh na moju dušu”, rekao je Sekulović.

On je kazao da zna da je cijelo vrijeme postupao u skladu sa zakonom i svojom savješću.

“Nemam želju da se kitim perjem i od sebe pravim heroja, kao neki. Mislim da će vrijeme pokazati da je moje razmišljanje te noći bilo ispravno. Srećom, ono do kraja neće biti potvrđeno u praksi, jer se nije desilo nešto što su mnogi željeli da se desi”, rekao je Sekulović.

Prema njegovoj ocjeni, akcija na Cetinju dokazala je da je Crna Gora ozbiljnija država nego što su mnogi mislili.

“Ovdje postoje ljudi kojima su profesionalizam i odanost službi i državi na vrhu prioriteta, a ne odanost bilo kojem pojedincu, partiji, grupnom interesu i slično. Ovaj organ je akcijom pokazao jedinstvo, a ono je barem jednim dijelom zasluga i ministra, iako mnogi pokušavaju to da ne vide ili da predstave drugačije”, kazao je Sekulović.

On smatra da je napravljena greška u vezi neodređeivanja pritvora savjetniku crnogorskog predsjednika Veselina Veljovića.

“Ne ulazeći u nadležnosti suda, da ne budem pogrešno shvaćen da vršim neprimjereni uticaj na njega, činjenica je da je, dok se ne uzmu izjave od svih svjedoka, legitimno odrediti pritvor po osnovu mogućeg uticaja na svjedoke”, rekao je Sekulović.

On je naglasio da pritvor nije zatvor, optužnica nije osuđujuća presuda, puštanje iz pritvora ne znači da neko neće biti pravosnažno osuđen.

“Sigurno nam je,kako u ovom, tako i u svim budućim slučajevima, potrebno da javnost ima povjerenje u pravosudni sistem. Ako toga nema, ne možemo govoriti o ozbiljnoj državi”, poručio je Sekulović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije