fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoRodna ravnopravnost preduslov prosperitetne budućnosti

Rodna ravnopravnost preduslov prosperitetne budućnosti

Podgorica, (MINA) – Prosperitetna i održiva budućnost sa jednakim mogućnostima za sve nije moguća bez mira i rodne ravnopravnosti, naročito danas, kada je jasno da bezbjednost, dijalog i saradnja nemaju alternativu.

To je poručeno na događaju „Ovo je naša borba“ koji je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, organizovao UNDP u saradnji sa Glavnim gradom Podgorica – Narodnom bibliotekom „Radosav Ljumović“.

Iz UNDP-a su naveli da je tim povodom predstavljena monografija „Žene Crne Gore“, kroz koju je prikazano više od 60 žena koje su svojim talentom i radom emancipovale sredine u kojima su živjele i gradile crnogorsko društvo, a ipak kroz istoriju ostale nevidljive.

“Grupa renomiranih autora ovom Monografijom donosi činjenice o životu i radu žena iz Crne Gore, na osnovu raspoložive istorijske građe”, saopšteno je iz UNDP-a.

Oni su kazali da je akcenat publikacije na originalnim portretima – ilustracijama žena, od kojih su, kako je saopšteno, neke prvi put dobile vidljivi lik, na osnovu dostupnih zapisa o njima.

“Borba žena za ravnopravnost, sa svim svojim aspektima i zahtjevima koje one postavljaju pred društvo i institucije, ista je kao borba koju su vodile naše pretkinje prije gotovo vijek, kada su, osim nacionalne slobode, osvajale i pravo na sopstveni glas”, kaže se u saopštenju.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković poručio je da su mizoginija, seksizam, šovinizam, nasilje nad ženama i femicid, i dalje sastavni dio priče o položaju crnogorske žene.

„Ukoliko smo zaista spremni da ono o čemu govorimo počnemo istinski živjeti, moramo svakog dana i na svakom mjestu podsjećati da borba za bolje društvo znači borbu za unapređenje statusa žene”, rekao je Vuković.

On je kazao da svi koji žele da budu dostojni herojske borbe svojih predaka za slobodu, moraju biti spremni da se svakog dana bore za istinsku slobodu žena u Crnoj Gori.

“Zato neka bude borba neprestana“, poručio je Vuković.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova je istakla da su se žene tokom istorije širom svijeta, borile za ravnopravnost, socijalnu pravdu, radnička i ženska prava, slobodu i mir.

„Kao i u slučaju drugih konflikata, situacija u Ukrajini zahtijeva fokus na razorni uticaj konflikta na žene i djevojčice i rizik od seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, posebno kad su u pitanju raseljena lica i izbjeglice“, poručila je Gašparikova.

Ona je istakla da monografija pruža mogućnost učenja iz istorije kao i posvećenost ostvarivanju prava, boljoj budućnosti i ulozi žena na mjestima odlučivanja u oblikovanju te budućnosti.

Prema riječima Gašparikove, borba se nastavlja.

„Dok odajemo počast dostignućima žena iz prošlosti, iskoristimo ovaj trenutak da prepoznamo i ohrabrimo žene današnjice, da osnažimo njihove potencijale i pružimo im jednake mogućnosti da djeluju i da se izraze“, poručila je Gašparikova.

Generalna direktorica Direktorata za ljudska prava u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, Mirjana Vlahović Andrijašević, kazala je da ženska istorija predstavlja istoriju iz koje se ne potiče i u kojoj se ne ostaje.

To je, kako je dodala, istorija koja ne galami, priča bez atributa i rijetkih opipljivih dokaza.

Ona je navela da su iz tog razloga važne sve žene iz razčičitih epoha koje su svojim znanjem, hrabrošću, doslednošću, borbom, iskustvom ženskosti mijenjale društvene prilike u Crnoj Gori, bez obzira na previsoku cijenu kojom su to plaćale.

“To je naše žensko nasleđe i iskustvo ženskosti koje nas pokreće naprijed, jer se i mi svakodnevno susrećemo sa različitim društvenim prilikama i neprilikama“, rekla je Vlahović Andrijašević.

Iz UNDP-a su naveli da, u skladu sa svojom razvojnom misijom, kontinuirano podržavaju jačanje kapaciteta i uloge institucija kulture, medija i ljudskih prava.

Oni su dodali da podržavaju i stavljanje svih društvenih snaga u funkciju stvaranja podsticajnog okruženja koje će omogućiti ostavarivanje prava žena i postizanje rodne ravnopravnosti.

“Monografija je posvećena svim progresivnim ženama i muškarcima na putu modernog i emancipatorskog djelovanja u svim sredinama”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Monografija proizvedena uz finansijsku pomoć Evropske unije (EU), kroz projekat „Komuniciranje rodne ravnopravnosti“, koji sprovode UNDP u Crnoj Gori i Odjeljenje za rodnu ravnopravnost pri Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije