fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoRadulović: DRI identifikovala 23 polja negativnog postupanja

Radulović: DRI identifikovala 23 polja negativnog postupanja


Podgorica, (MINA) – Državna revizorska institucija (DRI), kontrolom finansijskog izvještaja Skupštine za 2016. godinu, identifikovala je 23 polja negativnog postupanja, u dijelu pravilnosti rada Generalnog sekretarijata, kazao je član Senata DRI Branislav Radulović.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu organizovao je danas konsultativno saslušanje povodom prikupljanje informacija o postupanju i aktivnostima nadležnih organa vlasti u vezi sa pronevjerom novca i falsifikovanje isprava u računovodstvu Skupštine u ranijim sazivima.

Na sjednicu su, osim Radulovića, pozvani i državni tužilac Veljko Rutović, generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić i interni revizor u parlamentu Vaso Vasovića.

Radulović je kazao da je DRI izvršila kontrolnu finansijskog izvještavanja Skupštine za 2016. godinu.

„Identifikovana su 23 polja negativnog postupanja, u dijelu pravilnosti rada Generalnog sekretarijata”, rekao je Radulović i dodao da je taj predmet procesuiran tužilaštvu.

On je istakao da je, u okviru tog nalaza, posebno pitanje bila kontrola putnih naloga izdatih u Skupštini za 2016. godinu.

“Evidentirano je svih 905 putnih naloga koji su evidentirani u dnevniku blagajne za 2016. godinu”, dodao je Radulović.

On je naveo da su osnovne nepravilnosti u evidenciji iz 2016. godine to što u putnim nalozima nije unesen datum podnošenja, kao ni datum obračuna, i državni revizor nije se mogao uvjeriti da li su pravdani u propisanom roku.

“Prilikom isplate gotovinskih akontacija po putnim nalozima, nijesu sačinjavani nalozi za isplatu, koji su morali biti potpisivani od isplatioca, blagajnika i primaoca gotovine”, kazao je Radulović.

Kako je naveo, nepravilnost je i jer je isplata vršena na način da je zaposleni, kome je odobrena isplata, pored iznosa akontacije stavljao potpis na mjesto koje za to nije predviđeno.

“Takav način isplate gotovinske akontacije nije u skladu sa propisanom formom obrazaca putnih naloga”, pojasnio je Radulović.

On je naveo da uz putne naloge u velikom broju slučajeva nije priloženo pozivno pismo, niti dokument koji potvrđuje da na službenom putu organizator obezbjeđuje smještaj i ishranu.

Radulović je kazao da su neke od nepravilnosti i to što u najvećem broju putnih naloga nije priložen izvještaj o obavljenom službenom putu, i što većina putnih naloga nijesu razduženi.

“Prema nalazima DRI, identifikovano je 239 nerazduženih putnih naloga, po kojima je evidentirana isplata akontacija 120.785 EUR”, kazao je Radulović.

On je rekao da je sve faze isplate gotovine i kontrolu vršio blagajnik, što nije u skladu sa tadašnjim Zakonom o sistemu unutrašnjih finansisjkih kontrola u javnom sektoru.

Prema njegovim riječima, pod istim brojem u 41. slučaju zavedena su dva, a u pet slučajeva tri putna naloga.

Radulović je rekao da treba kontrolisati i 2015. godina u kojoj je, kako je naveo, dnevnik blagajne vođen u papirnoj formi i nije vršena kontrola.

“To ostavlja jasno definisan rizik mogućnosti svih mogućih zloupotreba”, rekao je Radulović.

On je kazao da nedostaju i 24 putna naloga, koja su evidentirana u dnevniku blagajne, na onovu kojih je evidentiran utrošak više od 11 hiljada EUR.

Rutović je kazao da je, postupajući po krivičnoj prijavi Skupštine i obavještenja koje je dostavila DRI, u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici formiran predmet protiv okriveljene T.Č. zbog produženih krivičnih djela pronevjera i falsifikovanje službene isprave.

“ODT je 31. avgusta 2018. godine podnijelo optužni prijedlog Osnovnom sudu u Podgorici i, nakon sprovedenih pretresa 12. januara ove godine, Osnovni sud je donio presudu kojom je ona proglašena krivom. Za pronevjeru je izrečena kazna zatvora od osam mjeseci, a za falsivikovanje isprave pet mjeseci”, naveo je Rutović.

On je naveo i da je primjernom odredbi o sticaju T.Č. izrečena jedna godina kazne zatvora.

Rutović je naveo da je za ostale putne naloge formiran drugi predmet za produžena krivična djela pronevjera i falsifikovanje isprave.

On je pojasnio da se predmet T.Č. tiče putnih naloga iz 2016. godine, dok su u drugom predmetu, koji je u fazi izviđaja, drugi putni nalozi koji su sporni, a koji su dostavljeni iz Skupštine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije