fbpx
NaslovnicaCrna GoraPušten u rad novi linearni akcelerator

Pušten u rad novi linearni akcelerator

Podgorica, (MINA) – Premijer Duško Marković danas je u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) puštio u rad novi linearni akcelerator vrijedan 2,6 miliona EUR, koji će unaprijediti liječenje pacijenata kojima je neophodna radioterapija.

Marković je kazao da je Vlada svakodnevno posvećena politikama koje treba da obezbijede da zdravstvena zaštita pacijenata bude na nivou zaštite koja se pruža građanima razvijenih evropskih država

„Naš cilj je da građani u Crnoj Gori dobiju zaštitu po mjeri savremenih zdravstvenih centara“, istakao je Marković.

foto: MINA

Ističući da će novi akcelerator unaprijediti liječenje pacijenata kojima je neophodna radioterapija, Marković je rekao da je dobio uvjeravanja da će uz ovaj savremeni aparat i postojeći iz 2010. godine, najosjetljivijoj kategoriji pacijenata liječenje biti obezbijeđeno u roku do 30 dana.

“To je nivo zdravstvene usluge koje bi poželjele mnoge zemlje u regionu i šire“, kazao je premijer.

Marković je naveo da su liste čekanja za radijacijsku terapiju najkraće u regionu, ali da podatak da u Crnoj Gori svake godine od malignih bolesti oboli oko tri hiljade stanovnika, tjera na još snažniju akciju.

On je najavio da je Vlada planirala nabavku još jednog linearnog akceleratora narede godine.

 

Marković je podsjetio da je Vlada prošle godine za nabavku medicinske opreme izdvojila oko 12 miliona EUR, od čega je za Klinički centar opredijeljeno skoro sedam miliona.

On je, podsjećajući da je u prethodnih osam godina, država obezbijedila da se 48 hiljada građana liječi u inostranstvu, za šta je izdvojeno 76,5 miliona EUR, naglasio da je država odlučna da jačanjem kadrovskih i prostornih kapaciteta sve manji broj građana svoje liječenje obavlja van Crne Gore.

To je, smatra Marković, izraz ogromne odgovornosti prema građanima ali istovremeno obaveza da stvari preokrenemo u korist naših zdravstvenih ustanova i boljeg standarda ljekara i zaposlenih u njima.

“Naši ljekari to jednako uspješno mogu obavljati i u Crnoj Gori samo treba da im obezbijedimo odgovarajuće uslove“, naveo je Marković i dodao da je u ovoj godini, u odnosu na pokazatelje sa početka decenije, skoro prepolovljen broj pacijenata koji su upućivani u inostranstvo.

Konstatujući da je zdravstveni sistem sazrijevao sa državom, Marković je istakao da mu je zadovoljstvo da danas bude sa onima koji imaju priliku da svakodnevno čuvaju i doprinose zdravlju svakog pojedinca, što je od neprocjenjive vrijednosti.

foto: MINA

„U borbi sa pošastima malignih bolesti, zbog koje smo i danas zbili redove na ovoj Klinici, nema tehnologije koja može nadomjestiti čovjeka. Upravo zato su vaša profesionalna etika i znanje ono što daje kredibilitet zdravstvenom sistemu u cjelini“, rekao je Marković.

Dalje usavršavanje i ulaganje u kadrovske kapacitete, istakao je on, mora ostati imperativ za Ministarstvo zdravlja.

Marković je podsjetio da je Vlada u protekle dvije godine obezbijedila novac za 150 novih specijalizacija i 20 subspecijalizacija, a da je paralelno povećan broj ljekara na hiljadu stanovnika na 3,3 u 2018. godini, u odnosu na 3,4 prosječno u Evropskoj uniji.

„Snaženje unutrašnjih kapaciteta zdravstvenog sistema omogućiće da sredstva namijenjena za liječenje građana u inostranstvu preusmjerimo na poboljšanje standarda zaposlenih povećanjem zarada i uslova rada. A već početkom 2019. godine oko 160 vaših kolega i njihovih porodica riješiće svoje stambene potrebe“, kazao je Marković.

Direktor KCCG, Jevto Eraković, rekao je da je linearni aklcelator, apart za spoljašnje zračenje, najsavremeniji apart koji nema nijedna zemlje ovog dijela Evrope.

On je kazao da je Klinika za onkologiju, koja je otvorena 2010. godine, danas evropski centar koji je sa zdravstvenim kapacitetima, kadrovskim potencijalima i tehničkim mogućnostima u stanju da isprati sve evropske standarde i trendove.

Prema riječima Erakovića, u Klinici je kada je otvorena bilo hospitalizovano oko 650 pacijenata, dok danas taj broj iznosi oko 1,8 hiljada.

foto: MINA

„Kada je osnovana u Klinici za onkologiju obavljano je oko 1,8 hiljada pregled, a danas se obavlje preko 25 hiljada“, saopštio je Eraković.

Kako je rekao, u Klinici ima oko 100 zaposlenih, a, između ostalog, radi 30 ljekara specijalista, 11 subspecijalista, tri doktora nauka, pet fizičara, 11 tehničara za radioterapiju, veliki broj tehničara i medicinskih sestara sa visokom školom.

„U Klinici prosječno na radioterapiji imamo oko 80 pacijenata i osim segmenta radio terapije možemo biti ponosni da imamo dostupne ljekove za naše onkološke pacijente kakve nema ni jedna zemlja ovog dijela Evrope“, kazao je Eraković.

Sa puštanjem lineranog akceleratora, prema njegovim riječima, dobijaju se sasvim nove mogućnosti.

„Osim standardnog 3D zračenja dobijamo i nove napredne tehnike hirurške radioterapije i na taj način unaprjeđujemo tretman onkoloških pacijenata u Crnoj Gori“, rekao je Eraković i dodao da će to značajno uticati na smanjenje lista čekanja.

On je rekao da im je cilj da u što skrorijem roku uopšte ne bude listi čekanja za onkološke pacijente, i istakao i da je KCCG obavezan da se i dalje razvija u svim segmentima i prati savremene trendove.

„Pored nabake opreme i stvaranja boljih uslova za tretman pacijenata i rad zaposlenih, naš osnovni cilj je jačanje kadrovskih kapaciteta“, kazao je Eraković i istakao da će KCCG u naredne četiri godine dobiti više od 200 mladih ljekara specijalista.

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...