fbpx
NaslovnicaCrna GoraPribilović: Za dva mjeseca smanjili broj zaposlenih

Pribilović: Za dva mjeseca smanjili broj zaposlenih

Podgorica, (MINA)- Broj zaposlenih u javnoj upravi smanjen je za prva dva mjeseca od kada se primjenjuje Plan optimizacije, saopštila je resorna ministarka, Suzana Pribilović.

Ona je u intervjuu Dnevnim novinama kazala da je zadovoljna sprovođenjem reforme javne uprave u praksi, iako prve analize pokazuju da se svi resori ne odnose jednako prema obavezama iz Plana optimizacije.

Za kratko vrijeme postojanja tog resora, prema riječima Pribilović, napravili su mnogo, ali implementacija pojedinih rješenja u praksi tek predstoji.

Iako je reforma javne uprave za javnost često administrativan proces, ministarka je poručila da građani moraju više da budu upoznati kako sa pravima koje imaju, tako i sa obavezama organa, a takođe moraju znati i prednosti elektronske uprave.

Pribilović je istakla da već imaju prve pokazatelje koji ukazuju da je smanjen broj zaposlenih u javnoj upravi za prva dva mjeseca implementacije.

“Imamo silazni trend. Takođe, u prva dva mjeseca implementacije Plana nije bilo novog oglašavanja preko Uprave za kadrove, ograničeno je zapošljavanje u lokalnim samoupravama”, navela je Pribilović.

Na pitanje ima li otpora određenih državnih organa prema planu optimizacije, ona je kazala imaju “veoma pozitivan odjek”, te da na svim nivoima javne uprave postoji velika zainteresovanost da se proces implementira i dovede do kraja.

Kako je dodala, ima i onih resora koji u narednom periodu treba da se aktivnije uključe.

“Veliki doprinos tome dali su i mediji koji svakodnevno izvještavaju o ovoj temi, ali i mi u Ministarstvu javne uprave koji smo na adekvatan način komunicirali ovaj proces unutar uprave, i čini mi se, obezbijedili dobru koordinaciju”, rekla je Pribilović.

Ona smatra i da građani nijesu u dovoljnoj mjeri svjesni prednosti e-uprave i da bi trebalo raditi na promjeni svijesti i navika naših građana.

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...