fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoPopivoda: Rješenje o upisu Cetinjskog manastira na MCP pravno neutemeljeno

Popivoda: Rješenje o upisu Cetinjskog manastira na MCP pravno neutemeljeno

Podgorica, (MINA) – Eventalno rješenje o upisu Cetinjskog manastira na Mitropoliju crnogorsko-primorsku (MCP) Srpske pravoslavne crkve pravno je neutemeljeno, navela je zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Prijestonice Cetinje Snežana Popivoda.

Popivoda je istakla da se po istom pravnom pitanju dva puta ne može pokretati postupak, kao kao i da Uprava za katastar i državnu imovinu ne može samostalno odlučivati po žalbama MCP.

“Rješenje o upisu imovine Cetinjskog manastira na novog titulara nije uručeno Prijestonici, već se o tome kao i svakolika javnost Crne Gore informisala iz medija”, rekla je Popivoda u izjavi dostavljenoj medijima.

Ona je dodala da to eventualno rješenje ne proizvodi pravno dejstvo iz dva razloga.

“Rješenje nije pravosnažno i konačno, čak i da postoji, jer na njega ima pravo žalbe nezadovoljna strana. Takođe, po istoj stvari je već odlučeno prvostepeno i predmet se nalazi u Ministarstvu finansija po žalbi Mitropolije“, navela je ona.

Ona je navela da Uprava za katastar i državnu imovinu nije postupila shodno zakonskim propisima, ako je donijela rješenje u petak.

Ona je podsjetila da je Uprava za katastar već postupala po zahtjevu MCP iz 2007. godine, kada su iz MCP tražili da se, kao titular svojine nad cetinskim Manastirom, navede MCP.

Ona je rekla da se u rješenju Uprave odbija zahtjev MCP za ispravku prava svojine, kao i zahtjev za brisanje Prijestonice Cetinje iz lista nepokretnosti.

Prema njenim riječima, na navedeno rješenje, žalbu je uložio Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa kao i MCP u septembru ove godine.

„Uprava za katastar nas je u oktobru obavijestila da je potrebno da u roku od osam dana dostavimo odgovor na žalbu pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske”, dodala je Popivoda.

U odgovoru na žalbu su iz Prijestonice ukazali da je prvostepeni organ pravilno utvrdio sve relevantne činjenice i primijenio materijalno pravo kada je odbio zahtjev kao neosnovan.

Ona je pojasnila da se predmet nalazi u fazi odlučivana u Ministarstvu finasija.

„Podsjećam da je Specijalnom državnom tužilaštvu predata krivična prijava protiv premijera Zdravka Krivokapića, generalne sekretarke Vlade Žane Praščević-Milačić i vršioca dužnosti direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koče Đurišića”, navela je Popivoda.

Ona je rekla da će, ukoliko je tačna informacija o prenosu prava svojine nad Cetinjskim manastirom, krivična prijava biti dopunjena.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije