fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoOd sjutra izolacija sedam a karantin deset dana

Od sjutra izolacija sedam a karantin deset dana


Podgorica, (MINA) – Vrijeme izolacije za osobe pozitivne na koronavirus smanjeno je na sedam dana, dok se trajanje karantina za sve bliske kontakte skraćuje na deset dana, navodi se u izmjenama važećeg protokola, koje je predložio Institut za javno zdravlje (IJZ).

Iz IJZ-a su naveli da je te izmjene usvojila Komisija za borbu protiv COVID-19 infekcije i Ministarstvo zdravlja, kao i da nova pravila stupaju na snagu od ponedjeljka.

“Vrijeme izolacije za osobe kod kojih je potvrđena SARS-CoV-2 infekcija skraćuje se sa deset na sedam dana, osim za osobe koja se liječe u bolnicama ili su imunokompromitovane”, kazali su iz IJZ-a.

Oni su pojasnili da je uslov za izlazak iz izolacije da osoba u poslednjih 24 sata nema povišenu tjelesnu temperaturu niti znakove respiratorne infekcije.

“Vrijeme karantina za sve bliske kontakte se skraćuje sa 14 na deset dana. Pod bliskim kontaktom se podrazumijevaju svi članovi domaćinstva”, kazali su iz Instituta.

Oni su podsjetili da, u slučaju bliskih kontakata sa osobama van domaćinstva, pozitivna osoba je u obavezi da dostavi podatke eventualnih kontakata nadležnoj epidemiološkoj službi.

“Ako tokom perioda karantina osoba razvije simptome bolesti, treba da se javi u COVID ambulantu lokalnog Doma zdravlja, radi testiranja, i ostane u karantinu do eventualnog negativnog testa”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Indeksi oštro pali na početku sedmice

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi oštro pali zbog...
ambasador

Kineski Tajvan