fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoNajmlađi đaci u školama, za starije kombinovana nastava

Najmlađi đaci u školama, za starije kombinovana nastava

Beograd, (MINA) – Krizni štab odlučio je danas da najmlađi đaci u Srbiji pohađaju nastavu u školama, dok će za starije uzraste biti kombinacija izvođenja nastave, saopštila je zamjenica direktora Instituta “Batut”, Darija Kisić-Tepavčević.

Ona je objasnila da će najmlađi đaci pohađati nastavu u školi, poštovanjem svih mjera, među kojima su i principi za smanjenje fizičke mogućnosti prenošenja virusa, a to znači maksimalno razređenje broja đaka.

Prema njenim riječima, u jednoj učionici moći će da bude do 15 đaka, koji će sedjeti na udaljenosti minimalnoj od 1,5 metara, a biće skraćeni i časovi na 30 minuta.

Kisić-Tepavčević je, poslije sjednice Kriznog štaba, novinarima rekla da su razmatrani svi aspekti, kako o broju đaka u školama, uzrast djece, a posebno će se voditi računa o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Ona je kazala da sada mjere prevencije daju efekte i pvoljnija je epidemiološka situacija, prenosi Tanjug.

“U skladu s tim donijete su odluke o načinu organizovanja nastave u školskoj godini. Uradili smo sve da naši najmlađi đaci pohađaju što je moguće više nastavu u školi. Za starije razrede imaćemo različite kombinacije izvođenja nastave”, objasnila je ona.

Kisić je rekla da je bitno da se prilikom boravka u školi poštuju sve mjere prevencije koje će da smanje rizik na najmanju mjeru prenošenja infekcije.

“Predviđa se i da prvi školski dan u svim školama bude posvećen prevenciji, načinu sprovođenja prevencije i značaju preventivnih mjera kao novom obliku ponašanja koji će činiti bezbjedan boravak u školama za djecu”, dodala je ona.

Kisić je rekla da je maska kao preventivna mjera, koja mora da se nosi pravilno, da prekriva nos i usta, “nešto sa čim će se morati živjeti u narednom periodu”.

Ona je kazala da đaci treba da nose maske od ulaska u školu do svoje klupe, koju neće mijenjati.

“Preporučuje se nošenje maske za sve vrijeme boravka u školi, ali za đake je moguće da je odlože kada sjede u klupama, mada je i tada preporučeno nošenje maske”, dodala je Kisić-Tepavčević.

Najčitanije