fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoKordić: Pristupanje EU najvažnije društveno i političko pitanje

Kordić: Pristupanje EU najvažnije društveno i političko pitanje

Podgorica, (MINA) – Pristupanje Evropskoj uniji(EU) najvažnije je društveno i političko pitanje u Crnoj Gori, poručila je glavna pregovaračica Zorka Kordić, dodajući da je država sada u finalnoj fazi pristupnog procesa.

Kordić je, na onlajn /online/ panel debati o Zapadnom Balkanu kazala da činjenica da skoro 75 odsto građana podržava članstvo Crne Gore u EU, predstavlja najbolji odgovor na strana miješanja i dezinformacije trećih zemalja.

“To je jasna i esencijalna poruka gdje Crna Gora treba da ide, ali to je isto tako poruka i za naše političare“, kazala je Kordić.

Ona je, kako su kazali iz Generalnog sekretarijata Vlade, govorila o trenutnom stanju i izazovima u pristupnim pregovorima Crne Gore, kao i o doprinosu Zapadnog Balkana budućnosti Evrope.

Prema riječima Kordić, pred Crnom Gorom su izazovi na polju vladavine prava.

„Crna Gora je najnaprednija država kandidat. Otvorili smo sva pregovaračka poglavlja, fokusirani smo na stoprocentnu usklađenost sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i sprovođenje ekonomskih reformi”, navela je Kordić.

Ona je ukazala na transformativnu moć procesa evropske integracije i pozitivne promjene za Crnu Goru i države Zapadnog Balkana.

Kordić je istakla je da posebnu vrijednost procesu daje primjena nove metodologije proširenja koja, prema njenim riječima, pruža nove mogućnosti i dozvoljava učešće u nekim mehanizmima i formatima prije članstva u EU.

Ona je, govoreći o stranom miješanju i dezinformacijama na Zapadnom Balkanu, kazala da postoje različiti elementi i tipovi uticaja, ne samo politički nego i ekonomski.

„Cijeli region je veoma važan za stabilnost i sigurnost kompletnog evropskog kontinenta. Zato je EU integracija važan instrument za zaštitu tog geopolitičkog prostora“, zaključila je Kordić.

Poslanik Evropskog parlament Angel Džambazaki je ocijenio da je Crna Gora na pravom putu, imajući u vidu dinamiku i rezultate reformi u pregovaračkom procesu, usklađenost sa zajedničkom, vanjskom i bezbjednosnom politkom EU, kao i članstvo u NATO-u.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade su saopštili da je panel debatu organizovala Grupa evropskih konzervativaca i reformista (ECR) iz Evropskog parlamenta, kao doprinos Konferenciji o budućnosti Evrope, a na inicijativu evropskog parlamentarca i izvjestioca iz sjenke ECR za Crnu Goru i Srbiju, Žislava Krasnodebskog.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije