fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoKon: Tražio sam da se ispita slučaj sa podacima BIRN-a

Kon: Tražio sam da se ispita slučaj sa podacima BIRN-a

Beograd, (MINA) – Epidemiolog Predrag Kon rekao je da nije imao uvid u bazu Instituta za javno zdravlje Srbije na koju se pozivao BIRN kada je objavio da su statistike inficiranih i umrlih u Srbiji znatno više od zvanično objavljenih.

“Tražio sam da se to ispita”, rekao je Kon u emisiji “Utisak nedjelje” na televiziji Nova S i dodao da je pristup bazi podataka Instituta ograničen i da on nema uvid u tu bazu.

Iz BIRNA-a su saopštili da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna od koronavirusa umrla 632 pacijenta, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244.

Kon je povodom povećanja broja zaraženih koronavirusom dan poslije izbora rekao da je dobio objašnjenje o tome i da će ga dobiti i javnost, ali ne od njega, naglasivši da o tome odlučuje vlast.

Kon je rekao da su mu dostupni samo podaci koji su objavljeni na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja covid.rs.

Dodao je da je pratio podatke i da su oni “bili takvi da se u njih može vjerovati” i da je pitanje različith baza “pitanje za informatičare”.

“Na osnovu zvaničnih podataka nije bilo razloga za uznemirenje”, rekao je on i naveo da se veoma često dešava da je neko umro, a da je tek naknadno utvrđeno da je bio pozitivan na kovid-19.

Kon je rekao, da ne veruje da bi tražio odlaganje izbora, na osnovu podataka u koje je imao uvid.

“Treba raditi revizije tih podataka, to je nužno”, kazao je Kon i dodao da ne vjeruje da je neko prikrivao podatke.

On je poručio da neće dati ostavku, jer, kako je kazao, ne može “napustiti brod” u ovoj situaciji.

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će Institut “Batut” dati zvanični odgovor na tvrdnje BIRN-a da Srbija prikriva broj zaraženih i umrli od kovida-19 i istakla da će na tome insistirati.

Ona smatra da je pisanje BIRN-a neodgovorno i neozbiljno

Najčitanije