fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoKnežević: Katnić treba odmah da bude suspendovan i procesuiran

Knežević: Katnić treba odmah da bude suspendovan i procesuiran

Podgorica, (MINA) – Glavni specijalni tužilac (GST) Milivoje Katnić, nakon sjednice Odbora za odbranu i bezbjednost održane u ponedjeljak, treba da bude suspendovan i procesuiran, jer aferu prisluškivanja pokušava da svede na zloupotrebu službenog položaja, kazao je poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević.

On je na konferenciji za novinare rekao da ovo što se dešava u Crnoj Gori proteklih sedmica ima sve elemente organizovane kriminalne grupe u produženom trajanju, čiji je jedan od članova bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Peruničić.

„Katnić, koji sebe naziva GST, nakon jučerašnje sjednice treba odmah da bude suspendovan i procesuiran, jer čitavu aferu prisluškivanja u njegovom kabinetu pokušava da svede na zloupotrebu službenog položaja, kako bi zaustavio nadležne organe, prevashodno tužilaštvo, da dođu do istine ko su nalogodavci u aferi prisluškivanja“, naveo je Knežević.

Kako je kazao, ako se ima u vidu da je Peruničić jedini osumnjičeni i da će biti podignut optužni predlog vezano za navodnu zloupotrebu službenog položaja, jasno je da će se sve završiti sa šest mjeseci uslovne kazne, ili čak tri mjeseca nanogice.

„Ono što se desilo u Crnoj Gori ovih sedmica, a dešava se godinama, ima sve elemente iz člana 368 Krivičnog zakonika – špijunaže“, dodao je Knežević.

Ono što su imali priliku da vide na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, kako je rekao, daje mu za pravo da je davno trebalo rasformirati ANB na čijem je čelu bio Peruničić i ući u reforme Zakona o tužilaštva.

„Otvoreno sumnjam da Katnić, na način na koji je formirao optužni predlog, pokušava da sakrije ili Mila Đukanovića, ili Duška Markovića“, kazao je Kmežević.

On je dodao da otvoreno sumnja da su materijali i transkripti prisluškivanja završili ne samo kod kriminalnih grupa, već i jednog broja visokih državnih funkcionera, koji su imali mogućnost da koordiniraju sektorom bezbjednosti.

„Želim da saopštim informaciju da Luka Bulatović nije razotkrio prisluškivani uređaj u kabinetu Katnića. Nije mi jasno zašto se ovoliko dugo čekaju rezultati obdukcije, koja je trebalo da bude prioritetna u svakom smislu”, dodao je Knežević.

On je kazao da nema dilemu da vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić treba da oduzme slučaj Katnicu i Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) i lično rukovodi istragom.

„Jer će Katnić uraditi sve da se od ovoga napravi farsa, da se sve završi nekim sporazumom o krivici“, rekao je Knežević.

On je ocijenio da je situacija u bezbjednosnom sektoru alarmantna.

„Ono što smo u ponedjeljak čuli je ozbiljan signal da nadležne institucije u što skorije vrijeme pokažu spremnost da se obračunaju sa kriminalcima unutar institucija, a ne sa kriminalcima izvan njih“, naveo je Knežević.

On je kazao da je ANB, pod rukovodstvom Peruničića, bila sredstvo obračuna sa političkim neistomišljenicima, sa mitropolitom Amfilohijem, vladikom Joanikijem, sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.

„Učestvovala je u formiranju klanova, u određenim likvidacijama, i to građani Crne Gore treba da znaju, kao što treba da znaju da Katnić ne želi, neće, ne može i ne smije da riješi slučaj prisluškivanja, koji je želio da podvede pod zloupotrebu službenog položaja Peruničića“, rekao je Knežević.

Prema njegovim riječima, Peruničić je Katniću objasnio da ga je prisluškivao za njegovo dobro i da ga zbog toga nije informisao, „da se ne bi sjekirao“.

Knežević je rekao da su na sjednici Odbora za odbranu i bezbjednost predočena tri snimka koje je napravio Luka Bulatović, ali da o njihovoj sadržini nema pravo da govori.

“Ti snimci nemaju nikakve veze sa onima koji su prezentovani crnogorskoj javnosti prije desetak dana”, dodao je Knežević.

Na pitanje novinara koga je Katnić optužio za prisluškivanje, on je odgovorio da ne može da govori o detaljima, ali da je suština da je Peruničić navodno kazao Katniću da ga je prisluškivao za njegovo dobro.

Knežević je naveo da je “njegov doživljaj da Katnić na svaki način pokušava da zatvori veze i linkove ka Đukanoviću i Markoviću”.

“Ako je Marković u tom periodu bio koordinator svih službi bezbjednosti, a Peruničić dao nalog da se ozvuče kancelarije Katnića, onda je Marković vjerovatno to morao da zna, a ako je Đukanović bio predsjednik Vijeća za nacionalnu bezbjednost, onda je i on to morao da zna”, kazao je Knežević.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da ne zna da li će biti novih hapšenja u slučaju prisluškivanja, ali da smatra da mora biti novih saslušanja.

Knežević smatra da je neophodno da se utvrdi da li u tom slučaju ima elemenata organizovane kriminalne grupe.

On je dodao da mu se u ovom trenutku čini da sve ide u pravcu toga da samo Peruničić bude osumnjičen, optužen, ili možda sklopi sporazum o priznanju krivice.

“Neću prihvatiti da neko pokušava da zavara tragove na način što će ljudi koji su učestvovali u razotkrivanju svega ovoga biti proglašavani kao sumnjivi elementi, a da oni koji su sve vrijeme bili dio ove priče se izvuku, ili dobiju sporazum o krivici”, rekao je Knežević.

Knežević je poručio da će, kao predsjednik Odbora za odbranu i bezbjednost, insistirati da se taj slučaj do kraja rasvijetli, „po cijenu svake žrtve“.

„Niko me ne može ućutkati, a na dnevnom nivou dobijam informacije kakva je ovo bila afera i kakve tek posljedice možemo očekivati od onoga što se dešavalo prethodnih godina, a tiče se kriminalizovanih institucija u bezbjednosnom sektoru i crnogorskom pravosuđu“, naveo je Knežević.

Na pitanje da li se plaši za sopstvenu bezbjednost, on je odgovorio da nema dilemu da je njegova bezbjednost ugrožena.

„Ali su procjene da mi ne treba nikakvo obezbjeđenje. Tražiću da mi Uprava policije dozvoli mogućnost da nosim oružje. Na dnevnom nivou dobijam informacije da mi je bezbjednost ugrožena“, naveo je Knežević.

On je kazao da je Katnić na sjednici Odbora za odbranu i bezbjednost saopštio nove detalje koji se odnose na slučaj „državni udar“.

“A to je da je onaj prvi svjedok Paja Velimirović, koji se u iskazu sjetio Mojkovačke bitke, ustvari to uradio po nagovoru izvjesnog popa kojem se ispovijedio u nekom manastiru, a on mu rekao da se javi Centru bezbjednosti”, naveo je Knežević.

Prema njegovim riječima, to je novi element koji se tiče državnog udara i baca svjetlo na “ono što je bila brutalna montaža SDT-a, Specijalnog policijskog odjeljenja, ali i ANB-a”.

Katnić je, kako je naveo Knežević, u ponedjeljak saopštio da je postojao i drugi scenario.

On je kazao da je Katnić sve to je saopštio u prisustvu Burića.

“Tražiću da taj njegov iskaz bude predočen Vijeću kojim predsjedava Zoran Radović u ponovljenom postupku”, rekao je Knežević i najavip da će ponovo podnijeti krivičnu prijavu protiv Katnića zbog toga što je izjavio na posljednjoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu.

Knežević je naveo da su on i Katnić u ponedjeljak na sjednici Odbora za odbranu i bezbjednost imali verbalni sukob na ivici fizičkog incidenta.

„Nisam se ustezao da Katniću, Draganu Radonjiću i Saši Čađenoviću poručim da će krivično i pravno odgovarati za montažu državnog udara, zajedno sa ANB-om i Peruničićem“, kazao je Knežević.

On je rekao da je tačno da ga je Katnić pozvao na tuču, na koju je pristao.

„Ali je on odustao, saopštio da neće da se tuče i napustio sjednicu prije izglasavanja izvještaja“, naveo je Knežvić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije