fbpx
NaslovnicaCrna GoraJoš smo na vrijeme da ne dozvolimo da podjele eskaliraju

Još smo na vrijeme da ne dozvolimo da podjele eskaliraju

Podgorica, (MINA) – Ombudsman Siniša Bjeković je, uoči predstojećih događaja u Podgorici i na Cetinju, pozvao na mir, razboritost, poštovanje prava i sloboda bez diskriminacije, kao i na očuvanje najviših vrijednosti građanskog društva.

On je pozvao i na očuvanje bezbjednosti Crne Gore i svih njenih građana.

Svjedoci smo, smatra Bjeković, da se u susret tim događajima dešavaju i brojne druge situacije, koje i pored mnogih pomirljivih poruka i apela, i dalje negativno utiču na javno mnjenje i dodatno produbljuju podjele.

“Još smo na vrijeme da ne dozvolimo da one eskaliraju i da svaki učesnik doprinese demokratskom kapacitetu društva da odgovori na ovaj važan društveno-politički izazov, a nadležne institucije svakako moraju ponijeti najviši teret odgovornosti”, poručio je Bjeković.

On je ocijenio da će u narednim satima dodatno doći do izražaja važna uloga medija da provjerenim, tačnim i nepristrasnim izvještavanjem građane informišu o aktuelnim dešavanjima, u skladu sa profesionalnim i etičkim standardima.

“U uslovima nedjelotvorne samoregulacije i polarizacije medijske zajednice, upućujemo molbu redakcijama da svojim primjerom zaštite javnost od senzacionalizma, govora mržnje i nezakonitih sadržaja”, kazao je Bjeković.

On je pozvao medije da to učine posebno u komentarima na portalima i društvenim mrežama, podsjetivši na zakonsku obavezu da su sporni sadržaj dužni da uklone najkasnije 60 minuta od dobijanja prijave.

Bjeković se osvrnuo i na, kako je kazao, nemile scene prijetnji, uvreda, ometanja i druge opstrukcije rada kojima su novinari bili izloženi prethodnih dana.

“Uključujući i jučerašnji, još uvijek do kraja nerasvijetljeni događaj pred Cetinjskim manastirom, bez namjere da presuđujemo o motivima, činjenicama i ciljevima”, dodao je Bjeković.

Sve to, kako je ocijenio, dodatno obavezuje da se medijskim ekipama obezbijedi maksimalna zaštita i uslovi da svoj posao obavljaju bez bilo kakvog pritiska i ograničenja, u skladu sa situacijom na terenu.

Bjeković je apelovao na javne ličnosti iz sfere politike, nauke, umjetnosti, kulture, sporta, da u vezi sa navedenim događajima, svojim izjavama i ponašanjem budu primjer odgovornosti i demokratske zrelosti zajednici.

“Kao i da svojim pozivom učine sve na smirivanju tenzija i sprečavanju pogubnih posljedica po Crnu Goru i njene građane/ke”, dodao je on.

Bjeković je ponovio da očekuje da će na Cetinju biti obezbijeđena sloboda mirnog okupljanja i izražavanja, sloboda misli i vjeroispovijesti, ali i lična sloboda i sigurnost.

“Imajmo na umu da nas čeka 6. septembar, iste komšije, kolege, gradovi i zemlja, te da moramo ostaviti prostor da složena i otvorena pitanja efikasno rješavamo kroz institucije sistema, dijalogom, uvažavanjem i poštovanjem različitosti, a što od nas očekuje i međunarodna zajednica”, istakao je on.

Bjeković je poručio da se nada da je sveopšti cilj jasan i samo jedan.

“Da se očuva Crna Gora i njeno multikulturno, multikonfesionalno i multinacionalno tijelo, dostignute vrijednosti i demokratski standardi, jer ona drugačija ne može i ne smije biti”, dodao je Bjeković.

On je zaključio da pri tome ne treba zaboraviti da je Cetinje simbol i pijedestal kome je Crna Gora, za svoje čitavo trajanje, bila i jeste okrenuta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije