fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzrael donirao medicinsku opremu ZHMP-u

Izrael donirao medicinsku opremu ZHMP-u

Podgorica, (MINA) – Izrael je donirao Zavodu za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) medicinsku opremu vrijednu 15 hiljada USD, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog resora su kazali da je donaciju, na podgoričkom aerodromu, ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović i direktoru ZHMP Vuku Nikoviću uručila zamjenica izraelskog ambasadora u Srbiji i Crnoj Gori, Majan Ben Tura.

Borovinić Bojović je rekla da donacija sadrži dva transportna ventilatora sa kompletnom opremom, 50 pulsnih oksimetara i veće količine lične zaštitne opreme.

Ona je kazala da su transportni ventilatori veoma značajni za sanitetske transporte vitalno ugroženih pacijenata.

„Medicinski timovi ZHMP-a, zahvaljujući donaciji, prvi put će biti osposobljeni za obavljanje transporta pacijenata koji se nalaze na aparatu za vještačku ventilaciju i moći će da obavljaju transport u cijeloj Crnoj Gori, ali i između država“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da su pulsni oksimetri dio standarda koji se nalazi u ambulantnim jedinicama hitne pomoći, i da je donacija posebno značajna jer se oni troše u velikim količinama, naročito u uslovima pandemije koronavirusa.

Borovinić Bojović je zahvalila Izraelu na vrijednoj donaciji i istakla da taj humani čin predstavlja i zvanično početak saradnje sa izraelskom Agencijom za međunarodnu razvojnu saradanju (MASHAV).

„To je od neprocjenjivog značaja, s obzirom na to da je u toku reorganizacija ZHMP, jer će iskustva Izraela u tom segmentu našem zdravstvenom sistemu biti od velike pomoći, pošto je njihov sistem hitne pomoći izuzetno organizovan i sa jasno definisanim protokolima“, navela je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, ulaganje u zdravstveni sistem, kroz razne vidove donacija, dokaz je velike humanosti i nesebičnosti i posebno je značajno jer se na taj način doprinosi unapređenju zdravlja cjelokupne populacije.

Ben Tura je kazala da je zadovoljna zbog susreta i saradnje sa predstavnicima crnogorskog zdravstvenog sistema .

“Veoma sam srećna što sam danas ovdje, a kao što ste čuli, ovo je drugi put tokom pandemije da sarađujemo sa Crnom Gorom“, navela je Ben Tura.

Ona je rekla da se čitav svijet bori sa pandemijom i da je veoma ponosna što je Izrael na prvoj liniji, bilo unutar, bilo van države i što su mogli da pomognu preko 50 zemalja kroz taj tip donacije.

Ben Tura je kazala da je saradnja sa Crnom Gorom bila sjajna – sa Ministarstvom, Nikovićem, koji je i alumnista MASHAV-a, kao i sa počasnim konzulom u Crnoj Gori.

„Imamo odlične partnere ovdje, nadamo se da pomažemo, što je i u duhu naših, jevrejskih vrijednosti, iako smo mala zemlja. Nadam se da će se ova saradnja nastaviti i sledeće godine”, poručila je Ben Tura.

Niković, koji je stručno usavršavanje započeo 2015.godine u Izrealu, zahvalio je Ambasadi i narodu te države na donaciji.

On je kazao da se nada da će saradnja sa izraelskim Ministarstvom zdravlja i organizacijom MSHAV biti nastavljena, kako bi se kroz njihova bogata iskustva i u crnogorski sistem hitne medicinske pomoći implementirali standardi te zemlje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije