fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐurašković: Početak rješavanja problema na koji se decenijama žmurilo

Đurašković: Početak rješavanja problema na koji se decenijama žmurilo

Podgorica, (MINA) – Regionalni vodovod Crnogorsko primorje pozdravio je uspješnu akciju hapšenja više osoba u borbi protiv nelegalne eksploatacije šljunka iz riječnih korita Morače i Cijevne, koju je sprovelo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) u koordinaciji sa ostalim nadležnim državnim organima.

Izvršni direktor Regionalnog vodovoda, Josip Đurašković, kazao je da u tom preduzeću vjeruju da je to samo početak rješavanja tog dugogodišnjeg problema na koji se, kako je naveo, decenijama žmurilo.

Đurašković je rekao da ih raduje činjenica da se brojne konkretne inicijative koje Regionalni vodovod intenzivno preduzima, a posebno posljednjih nekoliko mjeseci, u saradnji sa MUP-om i ostalim nadležnim organima, najzad realizuju na pravi način i počinioci procesuiraju u skladu sa zakonom.

Kako je saopšteno iz Regionalnog vodovoda, nova uprava tog preduzeća je, u pokušaju da spriječi dalju devastaciju korita rijeke Morače i Cijevne izazvanu dugogodišnjom eksploatacijom šljunka i pijeska, kao svoj prioritet postavila zaštitu vodoizvorišta Bolje Sestre, od čije izdašnosti u značajnoj mjeri zavisi turistička privreda Crne Gore.

Među prioritetima uprave su, kako su kazali, i odlučna borbu protiv počinilaca tih nelegalnih radnji, kao i bliska saradnju sa MUP-om i ostalim nadležnim organima.

Navodi se da su studije, koje u sklopu dugogodišnje saradnje za Regionalni vodovod izrađuje i finansira Evropska banka za obnovu i razvoj, kao i međunarodni eksperti angažovane tim povodom, potvrdile su da te aktivnosti u velikoj mjeri utiču na izdašnost izvorišta.

“I dugoročno ugrožavaju vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja, o čemu je Regionalni vodovod u više navrata obavještavao nadležne organe, kao i najširu javnost”, kaže se u saopštenju.

Prema riječima Đuraškovića, do aprila naredne godine očekuje se završetak opsežne studije u vezi sa mogućim alternativnim rješenjem po pitanju obezbjeđivanja dodatnih količina vode za Primorje.

“Kako bi izbjegli potencijalne izazove u snabdijevanju vodom, ukoliko količine sa vodoizvorišta Bolje Sestre ne bude dovoljne za bezbjedno i kontinuirano vodosnabdijevanje svih opština Crnogorskog primorja”, pojasnio je Đurašković.

Takođe, kako je naveo, razmatraju i mogućnosti izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode na samom vodoizvorištu, u slučaju da dobiju potvrdu stručnjaka da se određene dodatne količine vode mogu povlačiti i iz neposrednog okruženja vodoizvorišta.

“Sa naše strane ćemo i dalje ulagati sve napore da što prije nađemo zadovoljavajuća rješenja i spriječimo svaki rizik po turističku privredu i nesagledive posljedice koje bi prekid u vodosnabdijevanju izazvao”, poručio je Đurašković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...