fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoDiplomatija iznad rata, istina iznad laži

Diplomatija iznad rata, istina iznad laži

Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) i Crna Gora posvećene su podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, poručila je američka ambasadorka u Podgorici, Džudi Rajzing Rajnke.

Ona je, u autorskom tekstu, navela da je ruska prijetnja Ukrajini prijetnja demokratskim vrijednostima svugdje.

“Amerikanci i građani Crne Gore moraju stati zajedno s Ukrajinom kako bi osigurali slobodnu i stabilnu Evropu”, poručila je Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da će SAD, zajedno sa saveznicima i partnerima, pomoći Ukrajini u njenim nastojanjima da se odbrani od dalje ruske agresije.

SAD će, kako je rekla, nastaviti da podržavaju napore Ukrajine da unaprijedi demokratske i antikorupcijske reforme i obnovi i osigura svoje međunarodno priznate granice.

“Kao što je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao u Berlinu 20. januara, ovdje je mnogo toga na kocki. Govorimo o budućnosti Ukrajine, istina, ali i o principima koji su svijet decenijama činili sigurnijim i stabilnijim”, navodi se u autorskom tekstu Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da su SAD duboko uključene u to što se događa u Ukrajini, jer poštuju principe koji podržavaju međunarodni mir i bezbjednost – da se granice i teritorijalni integritet države ne mogu promijeniti silom i da je pravo država da same donose odluke i određuju svoju budućnost.

“Dopustiti Rusiji da nekažnjeno krši ta pravila poslalo bi poruku drugima širom svijeta da ti principi nijesu obavezujući”, dodala je Rajzing Rajnke.

SAD, kako je rekla, žele da nastave izgradnju međunarodne koalicije partnera u Evropi i izvan nje koji tu prijetnju vide jasnim očima.

“Naši prijatelji u Crnoj Gori su takođe veoma važni za ovaj napor. Naše zajedničko transatlantsko jedinstvo i odlučnost najefikasnije su oruđe koje imamo u borbi protiv ruske agresije”, navodi se u autorskom tekstu Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da su posvećeni diplomatiji i da su jasno stavili do znanja da diplomatski put pruža jedino trajno rješenje za sve.

“Međutim, ako Rusija odabere drugi put i sprovede dalju invaziju Ukrajine, spremni smo i usklađeni s našim partnerima i saveznicima da nametnemo ogromne posljedice Rusiji, što su nedavno potvrdili G7, Evropska unija (EU) i NATO”, navela je Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da bi to bile značajne sankcije – finansijske, ekonomske i druge koje nijesu uvodili u prošlosti.

“Takođe bismo koliko je potrebno pojačali odbranu Ukrajine i NATO-a, upravo ono što Putin tvrdi da ne želi”, navela je Rajzing Rajnke u autorskom tekstu.

Prema njenim riječima, ruski postupci prijetnja su ne samo Ukrajini nego i Evropi i, na pravilima zasnovanom, međunarodnom poretku.
Rajzing Rajnke je kazala da su ciljevi SAD-a jednostavni.

“Stojimo uz naše saveznike i partnere u podršci evropskoj koheziji, jačanju našeg transatlantskog odnosa i osnaživanju demokratskih država i institucija”, poručila je Rajzing Rajnke.

Ona je navela da to čine kako bi poboljšali život građana i SAD-a i Crne Gore.

“I to radimo zajedno. Blinken je bio kristalno jasan: SAD neće pregovarati o Evropi bez Evrope. Nećemo pregovarati o Ukrajini bez Ukrajine”, kaže se u autorskom tekstu.

Navodi se da je tokom posljednje dvije decenije Rusija izvršila invaziju na dvije susjedne zemlje, miješala se u tuđe izbore, koristila hemijsko oružje za sprovođenje atentata na stranom tlu, koristila isporuke gasa kao političko oruđe i prekršila međunarodne sporazume o kontroli naoružanja.

Kako je navela Rajzing Rajnke, nakon što su 2014. godine milioni Ukrajinaca protestovali u zalaganju za demokratsku budućnost, Rusija je proizvela krizu, napala i okupirala ukrajinsku teritoriju na Krimu, i orkestrirala rat u istočnoj Ukrajini sa ruskim osobljem i oružanim grupama koje vodi, obučava, snabdijeva i finansira.

Taj rat, kako je rekla, odnio je više od 14 hiljada ukrajinskih života.

Rajzing Rajnke je kazala da Rusija i danas nastavlja okupaciju dijelova Gruzije i Ukrajine i da nije ispunila obavezu povlačenja svojih snaga iz Moldavije.

Ona je rekla da akcije Rusije, uključujući gomilanje više od 100 hiljada vojnika na ukrajinskoj granici, sada stvaraju novu krizu, ne samo za Ukrajinu, već i za cijelu Evropu.

Kako je navela Rajzing Rajnke, predsjednik Rusije Vladimir Putin neiskreno optužuje Ukrajinu za ničim izazvano rusko vojno grupisanje.

“Ali, položaj ukrajinskih vojnih snaga i NATO savez uvijek su bili isključivo odbrambene prirode”, kazala je Rajzing Rajnke.

Ona je rekla, za razliku od Rusije, Ukrajina se pridržavala svojih obaveza prema sporazumima iz Minska, koji su bili osmišljeni kako bi obezbijedili prekid vatre u Donbasu.

“Ono čega se Putin zaista boji jeste da će demokratske vrijednosti i ostvarivanje ljudskih prava nastaviti da postepeno nagrizaju njegovu vlast”, navodi se u autorskom tekstu Rajzing Rajnke.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...