fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora će 2024. godine biti spremna za EU članstvo

Crna Gora će 2024. godine biti spremna za EU članstvo

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će 2024. godine biti spremna za članstvo u Evropskoj uniji (EU), poručila je crnogorska delegacija na sastanku sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susjedstvo i politiku proširenja Maćejem Popovskim.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MEK), sastanku sa Popovskim na marginama XXX Ekonomskog foruma u Karpaču prisustvovali su ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić.

“Sagovornici su se osvrnuli na rezultate ostvarene u dosadašnjem radu Vlade, posebno u dijelu ekonomskog oporavka, stabilizacije javnih finansija i napretku u vladavini prava i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”, kazali su iz MEK.

Milatović je, kako su dodali, podsjetio na “uspješnu emisiju obveznica, snažan oporavak turizma i ekonomske aktivnosti, veću transparentnost javnih finansija kroz uspostavljanje programskog budžeta”.

On je govorio i o “otklonu od prethodnog perioda u dijelu kršenja pravila državne pomoći, zaštitu od deviznog rizika kod kineskog kredita kroz hedžing transakciju sa zapadnim bankama”.

Na sastanku je, kako su rekli iz MEK, iskazan optimizam povodom najavljene posjete predsjednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen, kao snažne poruke ohrabrenja evropskom putu Crne Gore.

Kordić je, govoreći o Izvještaju o Crnoj Gori koji bi EK trebalo da objavi u drugoj polovini oktobra, kazala da očekuje unaprijeđenje bilansa rezultata, naročito u dijelu borbe sa organizovanim kriminalom.

“Poručeno je da je Vladi potrebna jača podrška EK, kroz konkretne smjernice i instrumente, kako bi se suštinske reforme istinski mogle sprovesti”, kazali su iz MEK.

Na taj način će, kako je ocijenjeno, Crna Gora poslužiti kao primjer ostalim aspirantima za EU članstvo, sa prostora Zapadnog Balkana, da evropska perspektiva ovog regiona i dalje postoji.
Popovski je naglasio da je potrebno unijeti novu energiju u pregovarački proces, koji s primjenom nove metodologije pristupanja dobija novi zamah.

On je, kako su kazali iz MEK, kazao da sada akcenat treba staviti na aktivnosti važne za zatvaranje poglavlja.

“Apostrofirao je da, u susret objavi novog Izvještaja EK o Crnoj Gori, fokus mora biti na konkretnim i mjerljivim učincima u vladavini prava, ekonomskom upravljanju i reformi javne uprave”, rekli su iz MEK.

Popovski je, kako su istakli, naglasio da je značajno raditi sa državama članicama, koje u skladu s revidiranom metodologijom sve aktivnije učestvuju u procesu.

“U kontekstu uspješnog političkog dijaloga na visokom nivou u EU, Popovski je istakao značaj premijerovog prisustva na Međuvladinoj konferenciji o pridruživanju Crne Gore EU u Luksemburgu”, kazali su iz MEK.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije