fbpx
NaslovnicaCrna GoraČlanovi kriminalne grupe iz Kotora izručeni Crnoj Gori

Članovi kriminalne grupe iz Kotora izručeni Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – I.B. (57) i V.B. (30) iz Kotora, dva visoko rangirana člana organizovane kriminalne grupe iz tog grada, izručeni su danas Crnoj Gori, saopšteno je iz Uprave policije.

„Službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL – EUROPOL – SIRENE su danas uz asistenciju službenika iz Sektora policije posebne namjene realizovali ekstradiciju iz Portugala u Crnu Goru dva visoko rangirana člana organizovane kriminalne grupe iz Kotora“, navodi se u saopštenju.

Iz policije su kazali da su za I.B. i V.B. raspisane međunarodne potjernice od 2017. godine, nakon čega su otpočete aktivnosti ciljanog traganja.

I.B. i V.B. su, kako su podsjetili iz policije, uhapšeni po međunarodnoj potjernici Crne Gore 13. aprila ove godine u Portugalu, nakon višemjesečne istrage ciljanog traganja.

„I.B. se potražuje po naredbi Višeg suda u Podgorici radi obezbjeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku koji se protiv njega vodi u Crnoj Gori zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije“, navodi se u saopštenju.

On je, kako se sumnja, od novembra 2011. godine na području Kotora, Tivta i Budve organizovao kriminalnu organizaciju čiji je cilj bio vršenje krivičnih djela za koja se može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna.

Djelovanje organizacije je, kako su dodali iz policije, planirano na duže vrijeme uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole.

Iz policije su rekli da se V.B. potražuje po naredbi Višeg suda u Podgorici.

“Radi obezbjeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku koji se protiv njega vodi u Crnoj Gori zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, kao saizvršilac krivičnog djela iznuda u pokušaju, kao saizvršilac teškog djela protiv opšte sigurnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”, navodi se u saopštenju.

On je, sumnja se, okviru kriminalne organizacije imao zadatak da primjenjuje nasilje i zastrašuje druge osobe sa ciljem vršenja krivičnih djela iznude, nabavke i skladištenje oružja i eksplozivnih sredstava, pancira, kao i održavanje veze sa određenim članovima kriminalne organizacije u cilju prenošenja uputstava koje mu je davao jedan od organizatora I.B.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije