fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoBečić da zakaže sjednicu radi kompletiranja Tužilačkog savjeta

Bečić da zakaže sjednicu radi kompletiranja Tužilačkog savjeta

Podgorica, (MINA) – Savez građana Civis apelovao je na predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da zakaže hitnu sjednicu na kojoj će biti kompletiran Tužilački savjet, jer to, kako su ocijenili, očekuju građani, kao i evropski i evroatlantski partneri.

Iz Civisa su, u izjavi dostavljenoj agenciji MINA, poručili da je neprihvatljivo da se kompletiranje Tužilačkog savjeta uslovljava rekonstrukcijom Vlade.

“Javna licitacija o strukturi buduće izvršne vlasti je neprimjerena, jer svi konstituenti vladajuće većine nijesu ni razgovarali o tome, a kamoli postigli dogovor”, kazali su iz Civisa.

Oni su ocijenili da su takvi istupi politički nekorektni i kontraproduktivni.

“Ti istupi kod javnosti stvaraju utisak da je jedina svrha aktuelne halabuke zadovoljenje raskošnih funkcionerskih apetita iz pojedinih partija vlasti, dok su im dobrobit građana, državni i nacionalni interesi potpuno sporedni”, kazali su iz Civisa.

Konfuziji, prema njihovim riječima, veoma doprinosi i posljednji istup premijera Zdravka Krivokapića, koji je “već obznanio” da će buduća vlada imati tri potpredsjednika i najavio dijeljenje postojećih i otvaranje novih resora.

“To bi bio legitiman politički put, da je podržan od većine u Skupštini, a faktički je riječ o samo jednoj epizodi javne licitacije i ishitrenom nastupu premijera”, naveli su iz Civisa.

Oni su podsjetili da je preduslov za rekonstrukciju ili za novu Vladu saglasnost više od 40 poslanika, dodajući da rekonstrukcija ne dolazi u obzir ukoliko se krši Sporazum trojice lidera pobjedničkih koalicija iz septembra prošle godine.

Iz Civisa su kazali da su već apelovali da Demokratski front i Demokrate prestanu sa opstrukcijama i da se hitno pristupi izboru preostalih članova Savjeta iz redova uglednih pravnika.

Kako su naveli, “jagmu za foteljama” treba zamijeniti odlukama koje su neophodne za dalji zamah u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Podsjećamo i da je jedna od ključnih zamjerki Evropske komisije i Savjeta Evrope, u posljednjem izvještaju o Crnoj Gori, izostanak vidljivih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, zaključili su iz Civisa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije